Sjećanje na Franju Horvata

Ponosno je nosio svoje hrvatstvo i brinuo se o svojim mještanima

29. prosinca 2021. u 4:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski glasnik

Nakon duže bolesti 10. prosinca 2021. preminuo je Franjo Horvat, nekadašnji načelnik Starina u Mađarskoj.

Viktor Orban dodijelio priznanje uglednom Hrvatu u Mađarskoj

U povodu Dana narodnosti koji se svake godine obilježava 18. prosinca, predsjednik mađarske Vlade Viktor Orbán zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijelio je javno priznanje „Nagrada za narodnosti”. Ovo javno priznanje za 2021. godinu primilo je osmero pojedinaca i pet organizacija, među kojima je i Živko Mandić, hrvatski narodnosni pisac i pedagog, javlja Hrvatski glasnik. Spomenuto […]

Franjo Horvat (Horváth Ferenc József) rođen je 20. prosinca 1955. godine u Pečuhu, kao najmlađe dijete u obitelji s petero djece. Osnovnu školu počeo je pohađati u Starinu, a zatim je osnovnoškolsko školovanje nastavio u Pečuhu.

U pečuškoj srednjoj stručnoj školi Mihálya Pollacka stekao je diplomu građevinskog tehničara. Počeo je raditi u šeljinskoj građevinarskoj zadruzi te se zaposlio u tehničkom odjelu šeljinske uprave. Nakon demokratskih promjena 1990. godine na mjesnim izborima izabran je za načelnika Starina i tu je dužnost obnašao tijekom četiri ciklusa (1990. – 1994.), (1994. – 1998.), (1998. – 2022.), (2002. – 2006.).

Mjesna samouprava za vrijeme njegova načelništva, u skladu sa zakonskim mogućnostima, ujedno je bila i hrvatska manjinska samouprava.

Franjo Horvat ponosno je nosio svoje hrvatstvo i brinuo se o svojim mještanima. Obnašao je niz društveno-političkih funkcija na mjesnoj, regionalnoj i državnoj razini. Bio je u više mandata zastupnik Hrvatske državne samouprave, zamjenik predsjednika udruge Zajednica podravskih Hrvata, dopredsjednik udruge organizacija hrvatskih manjinskih samouprava u županiji Baranji, član NO Croatica Kht., član zemaljskog vijeća Saveza Hrvata u Mađarskoj i matičar.

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Državni tajnik Milas pružio potporu Hrvatima u Mađarskoj

Hrvati u Mađarskoj, u bačkom mjestu Baja, podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću. Svečanosti je prisustvovao i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio i misno slavlje u tamošnjoj crkvi. U ime Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik Zvonko Milas… “Pozivam vas na zajedništvo i potičem da […]

Aktivno se bavio njegovanjem hrvatske kulture, svirao je u pratećem tamburaškom sastavu znamenitog ženskog pjevačkog zbora iz Starina i bio je jedan od osnivača Tamburaškog sastava Biseri Drave. Sa suprugom Marijom dobio je sina Ferenca koji živi u Đuru sa suprugom i dvoje djece.

Franjo Horvat pokopan je 28. prosinca na mjesnom groblju u Starinu.

Branka Pavić Blažetin