Sarajevo

Preminuo svećenik koji je pet godina djelovao među Hrvatima u Australiji

2. prosinca 2022. u 15:36

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Anto Burić preminuo je jučer u Sarajevu u 85. godini života i 58. svećeništva.

Kod Dubrovnika poginuo fra Ivo Kramar, svećenik koji je djelovao među Hrvatima u Austriji, Njemačkoj i Australiji

Svećenik franjevac Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, predstojnik samostana Sv. Vlaha u Pridvorju, policijski kapelan i pjesnik fra Ivo Kramar smrtno je stradao u četvrtak u prometnoj nesreći u Dubokoj Ljutoj kod Dubrovnika. Fra Ivo Kramar rođen je 26. travnja 1967. godine u Maljinama, župa Guča Gora, od oca Pere i majke Mande […]

Vlč. Anto, među kolegama svećenicima poznat i pod nadimkom Suljo, rođen je 23. studenog 1938. u Garevcu od roditelja Petra i Ane rođ. Gagulić. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja, sjemenište i gimnaziju završio je u Zagrebu, a filozofsko-teološki studij u Đakovu. Tamo je sveti red đakonata primio 30. svibnja 1965. i prezbiterata 19. lipnja 1965.

Katolički tjednik

Tijekom svoje svećeničke službe najprije je bio župni vikar na Marijin Dvoru u Sarajevu i Derventi. Nakon toga od 1977. do 1982. djelovao je u Australiji.

Po povratku je postao ravnatelj nadbiskupijske kancelarije i urednik službenog glasila Vrhbosna. Bio je imenovan župnikom u Čajdrašu 1983., a 1987. u Ularicama gdje je ostao do 1995.

Sljedeće godine, 1996., stavljen je na raspolaganje u Misijsku središnjicu za izdavanje Radosne vijesti. Jubilarne 2000. imenovan je pastoralnim suradnikom u Vidovicama, a nakon toga je od 2001. tri godine djelovao u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao župni vikar u Velikoj Gorici.

Posljednja služba mu je bila ona pastoralnog suradnika u župi u Živinicama gdje je djelovao od 2004. do 2013. kada je stavljen u svećeničku mirovinu.

Preminuo fra Božo Bugarija, nekadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Bad Säckingenu

Danas je u Zadru u 78. godini života, 56. godini redovništva i 49. godini svećeničke službe preminuo fra Božo Bugarija, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, priopćeno je iz Provincije. Fra Božo Bugarija rođen je 18. prosinca 1944. u brojnoj katoličkoj obitelji u Bibinjama od oca Marka i majke Ane, rođene Šimunić. Nakon osnovne […]

Misa zadušnica za pokojnog svećenika Antu bit će u subotu 3. prosinca u 10.30 sati u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, a sprovodni obredi na Gradskom groblju Bare istog dana u 12.15 sati…