Zagreb

Promocija priručnika za učenje hrvatskog jezika s 40 igrokaza za Hrvate izvan domovine

22. svibnja 2023. u 8:32

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Hrvatska matica iseljenika poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige „Sasvim drukčiji jezik, Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika“. Događaj će se održati sutra u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, povodom obilježavanja 30 godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture.

‘Na vas ostavi duboki trag kada vidite kako se hrvatska riječ čuva i prenosi u inozemstvu’

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove godine pokreće jedinstveni studijski program u Republici Hrvatskoj – poslijediplomski specijalistički studij Obrazovni pristup hrvatskome kao inome jeziku u ranom odgoju i obveznom obrazovanju. Bio je to povod za razgovor s voditeljicom studija izv. prof. dr. sc. Lidijom Cvikić, predstojnicom Katedre za hrvatski jezik, književnost, scensku i medijsku kulturu. […]

Nakon pozdravnih riječi profesora Mije Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Lidija Cvikić, izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, profesorice Grozdana Lajić Horvat, Sara Milavec i Diana Čosić te urednica i suautorica profesorica Lada Kanajet Šimić. Predstavljanje ovog jedinstvenog višefunkcionalnog kroatističkog priručnika, u hrvatskoj i engleskoj inačici, uveličat će nastup učenika. Voditeljica promocije je prof. Vesna Kukavica.

Knjiga „Sasvim drukčiji jezik, Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika“, priručnik je o neformalnim oblicima poučavanja i ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom.

Budući da sadrži dramske i lutkarske scenske igre, osim svoje primarne namjene on donosi spoznaje koje su općenito primjenjive u području lutkarske i dramske pedagogije. Knjiga sadrži i izbor od 40 igrokaza nastalih u Matičinoj Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture namijenjenih hrvatskoj nastavi u inozemstvu u globalnom višejezičnome okružju, kao i pripremnoj nastavi hrvatskoga jezika u Hrvatskoj za djecu povratnika i useljenika raznih jezičnih zajednica, ali i redovitoj nastavi hrvatskoga jezika.

Odabrani stipendisti iz Južne Amerike koji će učiti hrvatski jezik

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je deset stipendija za hrvatski internetski tečaj za početnike HiT-1, kandidatima hrvatskoga podrijetla iz Južne Amerike. Komisija za odabir stipendista koji će pohađati tečaj hrvatskoga jezika odabrala je sljedeće polaznike: Ana Sincich, Argentina, proljetni semestarKaren Elizabeth Gonzales Cvitkovic, Peru, proljetni semestarMaría Francisca Luza Miric, Čile, proljetni semestarNatalia Maldonado Teran, Bolivija, proljetni […]

Priručnik je i višefunkcionalan jer su igre, vježbe i tehnike navedene u tekstovima posebno označene i povezane s pojmovnikom i QR kodom koji vodi na zasebnu mrežnu stranicu s objašnjenjima. Posrijedi je i fantastičan priručnik za njegovanje kulture govora i lijepog izražavanja kod mladih, a koji žele što izražajnije naučiti standardnojezičnu ortoepsku normu. Knjigu su recenzirale prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato.