Naša priča

Srebrni jubilej škole na hrvatskom jeziku u švicarskom Arbonu

5. svibnja 2022. u 8:37

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Gdje god da nas život odnese, mi Hrvati u dijaspori svoju dragu domovinu Hrvatsku, svoj zavičaj i sve što nas s njime povezuje u srcu nosimo. Trudimo se sačuvati svoj hrvatski identitet njegujući hrvatski jezik, kulturu i tradiciju. Te vrijednosti prenosimo na svoju djecu i unučad i tako naše hrvatsko stablo i pod tuđim suncem raste, cvate i plodove rađa.

Predsjednik poručio Hrvatima u Švicarskoj: Učite i čuvajte hrvatski jezik, gradite identitet…

Dvodnevni službeni posjet Švicarskoj Konfederaciji predsjednik Republike Zoran Milanović započeo je u srijedu u Ženevi susretom s predstavnicima hrvatske zajednice koji žive i rade u Švicarskoj Konfederaciji, poručivši im da čuvaju i grade svoj identitet te da uče i čuvaju hrvatski jezik, javio je Ured predsjednika. Prisjetivši se svojih prethodnih dolazaka u Ženevu, predsjednik Milanović […]

Nastaju lijepe priče, otimaju se od zaborava mnogi lijepi događaji, druženja izvan domovine, a i posjeti domovini, susreti i prijateljstva, sve ono što u sjećanju ostaje i pomaže da ne zaboravimo gdje su nam korijeni.

Vrijeme i žurba globalne današnjice, digitalnog doba u kojem se naša mladež odlično snalazi mogu ubrzati i zaborav. Zbog toga je pisana, u korice uvezana hrvatska riječ još uvijek najbolji način da ono što smo radili i uradili od zaborava sačuvamo. Tako nastaju publikacije u kojima riječju i slikom ostavljamo tragove i temelj na kojem će mladi naraštaji graditi dalje, truditi se da ostanu i opstanu Hrvati ma gdje da su svoj dom našli.

U lijepome gradu Arbonu u Švicarskoj svjetlo dana ugledala je publikacija „Naša priča”. Autorica Nada Strasser Bunoza okrunila je svoj trud i trud svojih suradnika te riječju i slikom predstavila 25 godina rada Hrvatske dopunske škole i Hrvatskoga kulturnog centra. 

Naslovnica

Koristeći osobnu zbirku fotografija i zapisa, zapisnike i izvješća o radu, odjeke u medijima i mrežne stranice hrvatskih i švicarskih institucija, ova neumorna čuvarica svega hrvatskoga pripremila je prekrasnu publikaciju. Riječju i slikom prikazala je bogatstvo rada i truda da se hrvatski identitet sačuva i njeguje i u Hrvata u Švicarskoj.

‘Što netko u Indiji stvarno uči hrvatski jezik? Pa zašto, čemu?’

Koliko god na prvu (a i drugu, treću) bilo nespojivo, lektorat hrvatskog jezika, namijenjen ponajprije Indijcima, ima od 1997. godine svoje mjesto među 16 fakulteta, 86 odsjeka i 91 koledžom, koji čine Sveučilište u Delhiju… Sukus pitanja koja su mi poznanici i kolege postavljali kada sam im rekla da idem raditi kao lektorica u New […]

Posebno želim istaknuti njezin rad na osnivanju Hrvatske dopunske škole, škole u kojoj su djeca Hrvata učila hrvatski jezik, upoznavala i njegovala hrvatsku kulturu i tradiciju. Gospođa Nada Strasser Bunoza shvatila je da je jezik temelj identiteta, da ga treba njegovati u obitelji, a na tome čvrstom temelju graditi dalje u Hrvatskoj dopunskoj školi.

Uspjela je okupiti roditelje i zajedno s učiteljima radili su i napravili posao kojim se s pravom mogu ponositi. Četvrt stoljeća truda i rada prikazano je u bogato opremljenoj publikaciji s naslovom „Naša priča”. Priča je to o ljubavi prema domovini, bogatstvu njezine kulture i tradicije, a isto tako i povezivanju s kulturom Švicarske, domovine autoričine djece i unučadi. U knjizi će se naći učenici, roditelji i učitelji, iz Arbona i mnogih mjesta Hrvatske, koji su zajedno stvarali ovu uspješnu priču.

PRINOSI INTEGRACIJSKIM PROCESIMA

Posebnu vrijednost integracijskim procesima djece i mladih hrvatskih korijena u toj priči dviju prijateljskih zemalja daje škola hrvatskoga jezika jer jezik je ono po čemu se svaki narod prepoznaje, pa tako i naš hrvatski.

Trud gospođe Nade Strasser Bunoze koja je s Udrugom roditelja i učitelja hrvatskoga jezika odradila mnogobrojne projekte kako bi sačuvali hrvatski identitet prepoznati su u Švicarskoj, a i u domovini.

Za osnivanje Hrvatskoga kulturnog centra u Arbonu, njegov uspješan rad punih 25 godina, Nada Strasser Bunoza nagrađena je 2019. poveljom koju joj je uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dva milijuna ljudi u svijetu zna hrvatski jezik. Nana, dida, sarma i pita najčešće su riječi

Ugledna lingvistička serija De Gruyter Mouton postoji 12 godina, a među 17 svezaka nedavno je objavljen zbornik posvećen hrvatskome jeziku, točnije hrvatskim govorima u dijaspori. Tim povodom istaknuti australski lingvist Jim Hlavac iz Melbournea otkriva nam pojedinosti o svojoj vlastitoj jezikoslovnoj karijeri i timu jezikoslovaca koji pišu o hrvatskome jeziku u dijaspori. Hlavac je u […]

Publikacija „Naša priča” nastala je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sačuvala je od zaborava rad i trud svih onih koji i u Švicarskoj svoju Hrvatsku žive uz mnogobrojne kulturne događaje, susrete u domovini i Arbonu, a prije svega poklonila je lijepu uspomenu učenicima i njihovim roditeljima, kao i učiteljima Hrvatske dopunske škole u Arbonu. Promocija ove bogato opremljene i sadržajne publikacije planira se ovog mjeseca u Arbonu.

Katica Špiranec, Hrvatska matica iseljenika