Rim

Adventska duhovna obnova članova Zavoda sv. Jeronima

5. prosinca 2023. u 15:48

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mate Žilić

Svećenici-studenti Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u zajedništvu s vicerektorom vlč. Markom Škrabom te časnim sestrama i djelatnicama Zavoda, sudjelovali su u subotu na adventskoj duhovnoj obnovi održanoj u marijanskom svetištu Gospe od Božje Ljubavi u Rimu.

Bogoslov Mario Tošić u Rimu primio službu akolita

Na nedjelju Isusa Krista Kralja Svega Stvorenja 26. studenog bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, zajedno s drugom braćom iz Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu, postavljen je u službu akolita, izvijestila je Dubrovačka biskupija. Svečano slavlje predvodio je biskup tajnik Dikasterija za kler Andrés Gabriel Ferrada Moreira. U propovijedi je naglasio da je „čudesna dinamika poziva […]

Duhovna obnova sastojala se od nagovora duhovnika o. Alana Modrića, mogućnosti za svetu ispovijed i osobnu molitvu te zajedničkog euharistijskog slavlja koje je predslavio vicerektor Zavoda vlč. Marko Škraba, dok je propovijedao duhovnik p. Modrić.

U produbljivanju svakog pojedinog koraka razlučivanja, p. Modrić istaknuo je kako se prvi korak koji se tiče svjesnosti ostvaruje kroz uočavanje onoga što se događa u nutrini našeg duha; drugi korak koji se tiče razumijevanja i interpretacije odnosi se na razmišljanje o unutarnjim pokretima koje smo primijetili te raspoznavanja što je u tome od Boga, a što nije; treći korak koji je moguć samo nakon svjesnosti i razumijevanja, a tiče se kretanja u akciju, znak je istinskog razlučivanja duhova koje znači prihvatiti živjeti u skladu s onim što sam prepoznao od Boga i odbaciti ono što sam prepoznao da nije od Boga.

Na kraju nagovora, p. Modrić zaključio je kako je svako došašće ponovljeni Božji poziv koji čvrsto stoji na ta tri stupa razlučivanja, a kao primjer one koja je prva postala svjesna, prva spoznala i prva djelovala, istaknuo je blaženu Djevicu Mariju.

Proslava sv. Nikole Tavelića u Rimu

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je u nedjelju tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, franjevca i mučenika – koja je ujedno jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slavio je fra Marko Gulin, član Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te […]

Na kraju svete mise vicerektor Škraba zahvalio je predvoditelju duhovne obnove p. Modriću na upućenim riječima, a zatim je duhovna obnova zaključena zajedničkom večerom.