Izvanredni službenik

Bogoslov Mario Tošić u Rimu primio službu akolita

28. studenoga 2023. u 9:45

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PZ GH, privatna arhiva

Na nedjelju Isusa Krista Kralja Svega Stvorenja 26. studenog bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, zajedno s drugom braćom iz Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu, postavljen je u službu akolita, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Objavljeno 51. izdanje Hrvatskog rimskog adresara

Na kraju misnog slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je predstavljen Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2023./2024. Adresar, točnije 51. izdanje, predstavio je Marin Mlađenović, svećenik Sisačke biskupije. U pripremi je najvećim dijelom sudjelovala Anamarija Došlić, tajnica Zavoda. Adresar […]

Svečano slavlje predvodio je biskup tajnik Dikasterija za kler Andrés Gabriel Ferrada Moreira. U propovijedi je naglasio da je „čudesna dinamika poziva sljedeća: da spašena osoba naviješta Isusovo spasenje” te pozvao sve kandidate da budu uvijek svjesni toga podrijetla u milosti.

Slavlju su, uz kolegijsku zajednicu, prisustvovali i brojni prijatelji kandidata, među kojima i oni koji su se tog vikenda zatekli na hodočašću u Rim.

U broju VI. o akolitima papinski dokument Pavla VI. Ministeria quaeda kaže da se on brine za službu oltara pomažući svećeniku i đakonu, osobito u misi.

„Njegova je dužnost da kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest kada nedostaju [redoviti] službenici… ili kada oni ne mogu zbog bolesti ili starosti ili kada je velik broj pričesnika…”

U Rimu održan koncert Zagrebačkog kvarteta

Povodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta. Na početku nedjeljnog programa sve okupljene pozdravio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, istaknuvši svoju radost da se upravo u toj crkvi održava ovaj koncert, […]

U izvanrednim prilikama može izložiti vjernicima na klanjanje Euharistiju i na kraju je pohraniti, ali ne može narodu dati blagoslov, izvijestila je Dubrovačka biskupija.