Grižani

Argentinka hrvatskog podrijetla godinama je pokušavala pronaći svoje korijene. A onda je dobila jedan poziv!

5. prosinca 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Damir Gašparović

Gladis Nilda Barros ostvarila je svoj dugogodišnji san. Ta Argentinka rođena 1954. godine, umirovljena profesorica francuskoga jezika, koja živi u gradu San Salvadoru de Jujuyu, godinama je pokušavala pronaći svoje korijene, kuću u kojoj se rodio njezin djed Jakov Gašparović i groblje na kojemu su pokopani njezini preci.

Poznati argentinski vratar hrvatskih korijena: Otac je poginuo u nesreći, majka je izvršila samoubojstvo i dobio sam tumor. Ali uspio sam. Evo kako…

Igrao je u Argentini, Španjolskoj, Meksiku, Čileu i Paragvaju za klubove Rosario Central, Tenerife, River Plate i Olimpiju Asuncion, u sezoni 2005. u Čileu nije primio gol u 15 utakmica, odnosno 1352 minute, što je peti doseg jednoga nogometnog vratara u povijesti ove igre. Sam sebe ocjenjuje kao vratara ocjenom 6,5 na ljestvici od 1 […]

Od podataka o svome djedu Jakovu nije znala puno, jedino da se rodio u Grižanama 1889. godine te da je 1915. došao u Argentinu i tamo zauvijek ostao. Ondje je upoznao njezinu baku, podrijetlom Bolivijanku, čija je kći majka Gladis Nilde.

Želja da upozna zemlju i mjesto svojih korijena bila je tako velika da je 2018. godine došla u Hrvatsku, u Grižane, ne bi li pronašla kuću rođenja svoga djeda. Nažalost, tada nije uspjela. No, ove godine pripreme prije dolaska u Hrvatsku bile su bolje pa je i uspjeh bio zajamčen.

Gladis je najprije kontaktirala Miju Gašparovića iz Novske kojemu nije bilo teško poslati e-mail s podacima o Jakovu Gašparoviću u Općinu Vinodol, na čijem se području nalaze Grižane. Nakon što su iz općine nazvali Damira Gašparovića koji se intenzivno bavi vinodolskim rodoslovljem, posebno Grižanima, put do pronalaska podataka o obitelji Jakova Gašparovića bio je relativno jednostavan.

Damir je nakon istraživanja matičnih knjiga i stališa duša župe Grižane uspio napraviti rodoslovno stablo Jakova Gašparovića te pronaći njegovu rodnu kuću u Grižanima i locirati grob njegovih predaka na mjesnom groblju Belgrad.

Najmlađa kandidatkinja za Berlinski zastupnički dom hrvatskih je korijena: Najbolje se uči u malim razredima s dovoljno nastavnika, čistim okolišem i raznolikim metodama

Studentica hrvatskih korijena Klara Schedlich hrabro ulazi u politički život. O sebi ukratko kaže: „Imam 21 godinu, studiram strojarstvo u TU Berlinu. Želim se zalagati za interese svog naraštaja u Berlinu. Mladi čine veliki dio stanovništva Berlina i zaslužuju da odlučuju i budu zastupljeni! U našem državnom parlamentu želim se zalagati ponajprije za dobre škole […]

KONAČNO NA GROBU PREDAKA

Put u Hrvatsku u lipnju i srpnju ove godine Gladis je planirala istodobno s odlaskom u Španjolsku i Francusku, gdje je aktivno sudjelovala na košarkaškom turniru za žene u veteranskoj kategoriji. Nažalost, na turniru u Francuskoj doživjela je tešku ozljedu ruke pa joj je veći dio boravka u Europi bio fizički teži nego što je zamišljala. No, ni to je nije spriječilo da ostvari svoj naum i dođe u Hrvatsku u mjesto rođenja svoga djeda.

U drugoj polovici srpnja realizirala je svoj šestodnevni posjet Hrvatskoj. Prva je dva dana upoznala Zagreb, gdje joj je domaćin bio Mijo Gašparović. Nakon toga otišla je u Rijeku, a poslije u Crikvenicu i Grižane. Tamo su joj domaćini bili Damir Gašparović i njegova kći Andrea. Treba posebno istaknuti da je cijelo vrijeme pripreme i boravka Gladis u Hrvatskoj svoj velik doprinos, posebice u stalnoj komunikaciji s njom na španjolskome jeziku dala Renata Garbajs, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Rijeci.

Damir Gašparović – Gladis Nilda Barros i Damir Gašparović na ulazu u Grižane

Odlazak na grob predaka Gladis Nilde i do rodne kuće njezina djeda Jakova Gašparovića u Grižanima bio je posebno emotivan. Teško je opisati sreću i suze radosnice u očima junakinje naše priče kada je kročila putevima kojima je hodao njezin djed.

Bjelovarčanin je bio jedan od ključnih ljudi u projektu odlaska čovjeka na Mjesec. Nikada nije zaboravio gdje su mu korijeni

Dok su američki astronauti Neil Armstrong, Edwin Aldrin d Michael Collins 20. srpnja 1969. zakoračili prvi put na tlo Mjeseca, vjerojatno je malo tko znao da je jedan od najodgovornijih stručnjaka koji su upravljali prvim spuštanjem čovjeka na Mjesec bio čovjek iz našeg kraja. Bjelovarčanin Mike Vucelić. koji je odrastao i završio školovanje u Zagrebu, […]

“Njezina zahvalnost svima nama koji smo joj pomogli da pronađe svoje korijene neizmjerna je i teško opisiva. Nadamo se da ćemo je moći ugostiti još koji put u Hrvatskoj te da ovo nije njezin posljednji dolazak”, napisao je Damir Gašparović.

Hrvatska matica iseljenika