Croatian Fest

Bili smo na velikom slavlju Hrvata u New Orleansu. Uz čobanac, svinjetinu, roštilj i škampe to je bio pravi hrvatski dan!

24. travnja 2024. u 8:54

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Croatian-American Society

Hrvatsko-američko društvo središnja je organizacija Hrvata u američkoj saveznoj državi Louisiani. Od prošle godine ovo društvo djeluje u novoizgrađenom hrvatskom domu u gradiću Belle Chasse, predgrađu New Orleansa. Hrvatski iseljenici, mahom s jadranske obale, u ovom dijelu SAD-a žive već nekoliko naraštaja, baveći se raznim poslovima, a najčešće uzgojem kamenica. Već niz godina oni organiziraju i Hrvatski festival, svake godine u proljeće, na kojem predstave svojoj sredini ponajbolje od hrvatskih običaja, kulture, okusa i tradicije.

Predsjednik Milanović otvorio Hrvatski kulturni centar kod New Orleansa: Ovo ću pamtiti do kraja života

„Budite predani svojoj zajednici, koristite ovu zgradu koja je nastala kao plod odricanja mnogih i želim vam da ubuduće služi još mnogima. Nastavite njegovati svoju kulturu i svoje porijeklo, ostanite to što jeste”, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović Hrvatima koji su se u velikom broju okupili u subotu na svečanom otvaranju Hrvatskog kulturnog […]

Ovogodišnji Croatian Fest održan je u prošlu subotu. Cjelodnevni program započeo je blagoslovnom molitvom koju je predvodio vlč. Damian Zablocki, a nastavio se pozdravom domaćina te ugodnim programom za koji su bili zaduženi domaći glazbenici, ali i brojni hrvatski pojedinci i glazbene skupine koji su za ovu prigodu pristigli iz New Yorka, Chicaga i Milwaukeeja.

Croatian-American Society

Posebna poslastica svim prisutnima bili su i Klapa Balatura iz Opuzena te dvije klape iz Argentine: ženska klapa Valovi i muška klapa BA koje djeluju među hrvatskim iseljenicima u ovoj velikoj južnoameričkoj državi.

Domaća folklorna skupina sve je počastila izvođenjem tradicionalnih hrvatskih plesova, a nekoliko tisuća Hrvata i njihovih gostiju uživali su u najboljoj domaćoj hrani koju su pripremili brojni volonteri. Uživalo se tako u janjetini i svinjetini s ražnja, slavonskom čobancu, salati od hobotnice, hrvatskom roštilju, ali i kamenicama i škampima. Za svakoga ponešto.

Hrvati koji su mijenjali Ameriku! Vladali su Havajima, dokazali da Kalifornija nije otok, razvili New Orleans, putovali s Kolumbom…

U svojoj posljednjoj knjizi “Nacija emigranata”, američki predsjednik John F. Kennedy rekao je: “Više od 42 milijuna emigranata došlo je na američke obale od početka opstojanja povijesti naše narodnosti. Zašto su došli ovamo i što su radili nakon svog dolaska, to čini povijest Amerike”. Među ovih 42 i više milijuna koji su stvarali Ameriku kroz […]

Na događaju je sudjelovala i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske iz Chicaga, a među gostima je bio i Andrew Gilich, gradonačelnik grada Biloxija iz savezne države Mississippi, inače unuk hrvatskih iseljenika.

Croatian-American Society

U nedjelju su se brojni volonteri i članovi društva okupili na zajednički ručak, a zatim je u poslijepodnevnim satima održana hrvatska sveta misa koju je u crkvi Gospe od Pomoći slavio fra Antonio Musa iz Chicaga, ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta i župnik Župe sv. Jeronima.

Pod svetom misom pjevale su hrvatske klape, a na orguljama ih je pratio Ivan Heller iz Milwaukeeja. Fra Antonio je pozvao ovu zajednicu da njeguje svoje hrvatsko ime i podrijetlo, svoj jezik i svoju kulturu, ali da nadasve novim naraštajima prenosi ono što je bilo najvažnije našim iseljenicima – kršćansku vjeru.

Najbolji etnički restoran u Louisiani u vlasništvu je Hrvata. Ovo je predivna priča o obiteljskom uspjehu!

Bilo je to polovinom studenog godine 2007. kada se 30-ak članova i prijatelja udruge Hrvatskih studija u Americi, koji su tada bili na godišnjoj slavističkoj konvenciji, okupilo na „Hrvatsku večeru” u čuvenom „Drago’s Seafood Restaurant” u Hilton hotelu, New Orleans, Louisiana. Lijepo je bilo u dalekoj Americi osjećati se kao doma. Vlasnici velikog i luksuznog […]

U slavljeničkoj atmosferi ostalo se i poslije mise i tih je dana na poseban način Belle Chasse bio ispunjen istinskim hrvatskim ponosom.

Croatian-American Society
Croatian-American Society
Croatian-American Society
Croatian-American Society
Croatian-American Society
Croatian-American Society
Croatian-American Society