Srijeda

Brojni Hrvati iz Njemačke i Švicarske ispunili Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu

11. kolovoza 2023. u 9:23

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zlatko Stipković/Nacionalno svetište svetog Josipa, Župa Blažene Djevice Marije Snježne

Postalo je uobičajeno da svake srijede hodočasnici ispune Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu te sudjeluju u pobožnosti i misnom slavlju.

Svećenik koji je služio Hrvatima u Oakvilleu proslavio 50 godina svećeništva

Mons. Ivan Vukšić proslavio je u nedjelju u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova u Studencima 50 godina svećeništva. Sam zlatomisnik predslavio je misno slavlje u koncelebraciji s više svećenika. Slavljenika i prisutne goste pozdravio je don Ante Pavlović… “Dragi don Iko, zahvaljujemo dobrom Bogu za sve dane tvoga nesebična, posvećena, radosna i plodna svećeničkoga služenja […]

Tako je i ove srijede vlč. Josip Vnučec, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, predvodio misno slavlje, a koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., dok su pjevanje animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

U prigodnoj homiliji vlč. Vnučec prikazao je život karmelićanke svete Terezije Benedikte od Križa, odnosno židovke Edith Stein koja je zemaljski život završila mučeničkom smrću u nacističkom logoru te ustvrdio kako Gospodin nije htio proglasiti mudrom svaku ženu koja pođe za Isusom u Kraljevstvo Božje nego onu koja tamo s njim stigne.

“Nije obećao radost vječnu onima koji pođu, nego onima koji stignu, ni onima koji radosno prihvate nasljedovanje Isusa, već onima koji u tome do kraja ustraju, stoga nama se pitati jesmo li među mudrima djevicama koje nasljeduju Krista ili među onim drugima. Naime svima je zajednička činjenica da idu ususret zaručniku, čekaju ga, imaju svjetiljke, te i jedne i druge klonu i pozaspu. Razlikuj ih činjenica posjedovanje dovoljno ulja za ulazak na svadbenu svečanost. Poput djevica i mi se prečesto umaramo, odustajemo i dopuštamo da nas san omami”, rekao je propovjednik.

Salezijanac Josip Soldo položio doživotne zavjete u Etiopiji

Misionar Josip Ivan Soldo položio je u ponedjeljak u Makelleu u Etiopiji svečane zavjete u Družbi sv. Franje Saleškog. Hrvatski misionar zavjete je položio s još dvojicom subraće pred provincijalom Heilemariamom Medhinom. Josip Soldo rođen je u Lugu (Zagaje) u župi Prozor, općini Prozor-Rama od oca Ivana i majke Veronike. Nakon prednovicijata u Zagrebu 2014./2016., […]

Među Josipovim hodočasnicima bili su i brojni Hrvati nastanjeni u Švicarskoj i Njemačkoj koji tijekom ovih ljetnih dana obilaze svoju rodbinu i prijatelje u domovini.