Ivan Radoš

Kako su Hrvatu iz Švedske božićni pokloni promijenili život

26. prosinca 2020. u 9:21

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay

Hrvatski izumitelj Ivan Radoš autor je mnogih izuma, a posebno je zanimljiva drvena igračka koja je ujedno i slagaljka i sklopivi namještaj za dječje vrtiće.

Matica

Ivan Radoš bio je među prvim Hrvatima koji su došli u Švedsku u potrazi za kruhom. U početku je radio razne poslove dok nije uspio otvoriti vlastitu radionicu za obnavljanje stilskog namještaja.

Hrvat u Australiji: Nemoguće je živjeti na dvije strane

Nalazimo se u lijepoj i velikoj obiteljskoj kući Mije Marčića. Njegov dom smješten je u novoizgrađenoj četvrti zapadnog Sydneya, gdje živi najveći dio ovdašnje hrvatske populacije – u neposrednoj blizini Croatia i Dalmatia avenije, čija imena svjedoče koliko naših ljudi ovdje ima, piše tjednik Domovina. “Rođen sam u mjestu Srijetež u okolici Kaknja, blizu Kraljeve […]

Kao što je Ivana Brlić Mažuranić, pričajući svojoj djeci priče, kasnije postala slavna književnica, tako je i Radoš postao izumitelj na osnovu drvenih igračaka koje je izradio i darivao svojoj djeci za Božić. Te su igračke bile sklopivi namještaj iz drva. Kasnije je izradio takav namještaj u četiri razine složenosti, pa je pogodan za djecu svih uzrasta.

Svi su dijelovi zasebno ispiljeni iz jednog komada mekanog drveta i stoga se različiti komadi mogu složiti samo na svoje odgovarajuće mjesto. Namještaj se može slagati prema godovima u drvu, a to je istovremeno i odgojna igra. Po istom sustavu sklopivi namještaj za dječje vrtiće štedi prostor i višestruko je praktičan. Po sustavu lego kocki djeca ga sama mogu sklopiti i rasklopiti. Stolovi se mogu razvući na željenu dužinu, ovisno o broju djece.

Od mnogih međunarodnih priznanja za ovaj izum, najznačajnija je Zlatna medalja na sajmu izuma u Ženevi, godine 1980. Svojim izumom, autor Radoš pobudio je veliko zanimanje i na izložbi izuma na Zagrebačkom velesajmu – INOVI93, tako da postoji velika vjerojatnost prodora te drvene igračke-slagaljke nakon švedskog, finskog, njemačkog i kanadskog i na hrvatsko tržište. Spomenimo još da gospodin Radoš namjerava započeti proizvodnju takvog namještaja i u Hrvatskoj.

Osim sklopivog namještaja, Radoš je izumio i kondicijsku gimnastičku spravu koja se upotrebljava u švedskim oružanim snagama za održavanje tjelesne izdržljivosti te u treningu astronauta.

Taj izumitelj nepresušnih i stvaralačkih zamisli izumio je i pokretni zaslon za automobil, a u Švedskoj je raširena i vikend kućica koja se, pomoću posebne dizalice, pretvara iz kamp-prikolice u plovilo katamaran.

Istražili smo legendu koja kaže da je vinska etiketa Hrvata postala australski grb

U petak navečer nazvala me prijateljica Anita i u razgovoru smo spomenuli australski grb na kojemu klokan i emu drže štit s amblemima šest naših država. Pitala me znam li da je grb izvorno dizajnirao jedan Hrvat, koji je negdje u Victoriji imao poznatu vinariju s golemim vinogradima. Raspitivala se o temi jer je željela, […]

Spomenimo još da je Radoš za sljedeću hrvatsku izložbu izuma najavio svoje novo dostignuće – pilu za sječu drva, male težine, koja omogućava rezanje debla za daske na mjestu sječe i brzo sušenje dasaka i izvan sušare.


Matica, 1993.