Mario Romanović

Dubrovčanin iz Chicaga posvetio pjesmu bl. Stepincu

10. veljače 2021. u 15:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Ivan Ril

Vijesti

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Danas je 61. obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Mnogi Hrvati u domovini i dijaspori odaju počast ovom dobrom čovjeku, koji se borio za vrijednosti na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska.

Moj susret sa Stepincem! Dijelio je nesebično vrijeme i novac pa njemu nije ostajalo gotovo ništa

Za mene je ime Stepinac povezano, u prvom redu, s djetinjim i osjećajnim spomenima, a za koje suvremena znanost jamči, da su temelji izvornih vrijednosti. Počelo je sve od Tijelova 1934., od uzvika mojeg oca iza raširenih novina: “Stepinac, moj kolega iz kadetske škole, postao je najmlađi nadbiskup na svijetu, zagrebački nadbiskup…” Bila je i […]

Kardinala Stepinca često se sjete i u Chicagu. Naime, tamošnja hrvatska katolička misija od 1972. godine nosi njegovo ime, Stepinčevu sliku u crkvi nacrtao je velečasni Zlatko Sudac, a sada je u čast ovom kardinalu skladana i pjesma – za što se pobrinuo Mario Romanović, Dubrovčanin koji već 36 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

FOTO: vlč. Zlatko Sudac

“Otpjevao sam i uglazbio pjesmu za koju je tekst 1998. godine napisao fra Jozo Grbeš. Riječi sam čitao dok sam hodao gore-dolje po stubištu. Odmah me se dojmilo napisano, uzeo sam gitaru i otpjevao. Dakle, skladba je nastala za manje od dvije minute”, prisjetio se Romanović.

A onda je, nakon 23 godine, došlo vrijeme za promjenu. Mario je htio nešto novo pa je zamolio Nikolu Meteša, Hrvata koji također živi u Chicagu, da naprave pjesmu na klapski način. Romanović je otpjevao tri glasa, dok Meteš potpisuje bas.

FOTO: Vlatka Klarić Puljić

“Volim zapjevati Stepinca, lijep mi je taj dan, nekako je drugačiji. I naš narod ovdje voli tu pjesmu, što mi je neopisivo drago”, zaključio je Romanović, koji je pjevao u Maestralima, zatim s Vikijem Lenertom u Dominikanaca, a kasnije i u Dubrovačkim poklisarima. Kao solo pjevač objavio je sedamdesetih godina i nekoliko singlica. Njegova pjesma “Vesna mi je pisala” i danas se rado zapjeva u Gradu.

A nema sumnje i da se Stepinčeva pjesma neće rado pjevati u Chicagu, barem sve dok je našeg svijeta ovdje.

Koncert koji morate poslušati! Hrvati iz Argentine, Njemačke i domovine pjevaju najljepše božićne pjesme

Hrvatska Udruga Jadran iz Argentine na svom YouTube kanalu emitirala je Božićni koncert na kojem su sudjelovale grupe i solisti iz Argentine, Hrvatske i Njemačke. “Koncert je montirani video s prezentacijama napravljenima isključivo za ovaj događaj. Zbog situacije s pandemijom, umjetničke skupine snimale su pjesme poštujući ograničenja koja su bila na snazi u svakoj zemlji […]

Bio čovjek ponos roda svoga
Bio pastir puka hrvatskoga
Nevin, mučen po dušmanu kletu
Za slobodu i za vjeru svetu

Ponos svima, nada u tuđini
Žrtva sveta vjeri, domovini
Ko Krist na križu, Božji jedinac
Vječno s nama kardinal Stepinac

Imenom te zove tvoj hrvatski narod
Ti si njemu nada i smiraj i put
Uvijek će te slijedit
S tobom dušu krijepit
Spominjat te uvijek zemlje svaki kut