FOTOGALERIJA I PROPOVIJED

Dugih 117 godina Velike Gospe u Chicagu

16. kolovoza 2023. u 9:35

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivan Lovric

Hrvatska župa sv. Jeronima u Chicagu i ove je godine svečano proslavila blagdan Velike Gospe. Nakon devetnice u kojoj su se vjernici duhovno pripremali za ovaj veliki marijanski blagdan, stotine vjernika okupili su se u utorak kako bi procesijom i svetim misama počastili svoju zaštitnicu – Gospu Sinjsku.

Hrvati iz Chicaga na Golf turniru skupili sredstva za bolnicu u Novoj Gradiški

U nedjelju 21. kolovoza u Chicagu je održan tradicionalni Velika Gospa golf turnir u organizaciji hrvatske župe svetog Jeronima. Već 19 godina Hrvati Chicaga o slavlju Velike Gospe pomažu ustanove ili udruge u domovini koje na poseban način brinu o djeci u potrebi. Kroz proteklih 18 godina ukupno je prikupljeno 287 tisuća američkih dolara. Radosno […]

Mnoštvo crkvenih, zavičajnih, folklornih i drugih društava sudjelovali su u procesiji koja se u ovoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici neprekidno održava od 1906., dakle već 117 godina. Gospinu sliku nosili su učenici Hrvatske škole kardinal Stepinac, koja je ove godine proslavila 50 godina utemeljenja i rada u Župi sv. Jeronima.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Antonio Šakota iz HKM-a Zurich, a u koncelebraciji su bili kustos hrvatskih franjevaca fra Marko Puljić, župnik fra Antonio Musa i drugi svećenici.

Ivan Lovric

Odavna je običaj da se na ovaj dan na poseban način počasti zaslužne pojedince titulom „grandmaršala“ – predvoditelja procesije. Čast je tako zapala obitelj Kosir, Božu i Stoju, koji su ovoj župi, sa svojom djecom i unučadi, odani već gotovo 50 godina.

U 17 godina Velika Gospa Golf turnira skupljeno čak 300 tisuća dolara!

U Chicagu je prošle nedjelje održan “Velika Gospa Golf turnir” koji se svake godine organizira nakon tog velikog kršćanskog slavlja. Cilj turnira je pomoći potrebnoj djeci u domovini i tako već 17 godina. U ovih 17 nedjeljnih poslijepodnevna mladi Hrvati Chicaga skupiše 300 tisuća dolara. Obveza je donacije poslati u različita mjesta domovine i isključivo […]

Nakon svete mise mnoštvu hrvatskih katolika pridružili su se i drugi pa se avenija Princeton na kojoj se nalazi crkva sv. Jeronima pretvorila u pravo hrvatsko narodno veselje, uz zvuke hrvatske glazbe te mirise i okuse hrvatskih specijaliteta. Ponosni na svoju tradiciju, vjernici iz ove hrvatske katoličke župe u SAD-u nastavljaju zajednički hod sa svojom Nebeskom Majkom i Zaštitnicom.

Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric
Ivan Lovric