Do 19. lipnja 2022.

Evo kako možete do stipendije za učenje hrvatskog jezika u domovini!

21. svibnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje te povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2022./2023.

Otvoren natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, raspisalo je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina. Cilj natječaja je unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora/autorica, jačanje hrvatskoga zajedništva te očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i […]

Mogu se prijaviti pripadnici hrvatskog naroda, njihovi supružnici, prijatelji hrvatskog naroda koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, s navršenih 18 godina života, završenom najmanje srednjom školom te s prebivalištem izvan Republike Hrvatske ili pak s prebivalištem/boravištem u Republici Hrvatskoj ne duljim od tri godine zaključno s danom objave ovog Javnog poziva.

Prijava se podnosi isključivo u elektroničkom obliku putem e-prijavnog obrasca koji je dostupan na ovoj poveznici. Rok je 19. lipnja 2022.

Organizator Tečaja je Filozofski fakultet u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Sveučilište u Zadru. Stipendija podrazumijeva redovito pohađanje nastave u Republici Hrvatskoj u mjestu održavanja tečaja.

Tri desetljeća Hrvatske nastave u Baden-Württembergu

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu ove školske godine proslavlja 30. obljetnicu svoga osnutka. Njezini učitelji ustrajno su radili na očuvanju hrvatskoga jezika, kulture i identiteta kod najmlađeg naraštaja Hrvata. Uz pismo zahvale, učitelji su voditeljima hrvatskih katoličkih zajednica, svećenicima i pastoralnim suradnicima u Baden-Württembergu poslali dvije knjige: 350. obljetnicu pogibije hrvatskih velikana Zrinskih i Frankopana te […]

Kandidati u prijavnom obrascu, između ostalog, trebaju obvezno navesti odabir semestra učenja jezika (zimski, ljetni ili oba), kao i mjesto pohađanja tečaja (prvi i drugi odabir).