Druga sjednica

Evo o čemu će raspravljati Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH

21. lipnja 2023. u 15:44

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH bit će održana u Cavtatu od 27. do 30. lipnja 2023. godine.

Pavo Zubak imenovan članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o imenovanju člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnika nevladinih udruga koje u svom djelovanju promiču razvijanje odnosa s Hrvatima izvan domovine. Savjet Vlade RH savjetodavno je tijelo koje pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa […]

Početak sjednice najavljen je za 28. lipnja s početkom u 9 sati u dvorani Ragusa hotela Croatia, a ista će od 9 do 11 sati biti otvorena za javnost.

Raspravljat će se o brojnim aktualnim temama vezanim za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan Lijepe Naše. Između ostalog, na dnevnom redu bit će razvoj suradnje, izazovi povratka i useljavanja u Republiku Hrvatsku i aktualnosti o demografiji.

Razgovarat će se i o temi kao što je globalna prepoznatljivost Hrvatske, kao i vanjskopolitičkom položaju te odrazima na Hrvate koji žive izvan domovine. Prisutni će se dotaknuti izazova i perspektiva vezanim uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i položaja hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih zemalja. Teme će biti o aktualnosti u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Lijepe Naše. Članove Savjeta imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta.

Izabrano novo vodstvo Vlade RH za Hrvate izvan RH

Na konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske danas je u Zagrebu izabrano novo vodstvo. Predsjednik u novom mandatu bit će Ivan Gugan, predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske, dok su potpredsjednici: Milijana Glamuzina, predstavnica za Bosnu i Hercegovinu, Jasna Vojnić, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu, Goran Strniša, predstavnik […]

Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.