Šćit

Fra Ivo Tadić iz Australije proslavio 25 godina misništva

22. kolovoza 2023. u 8:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: rama-prozor.info

Fra Ivo Tadić, svećenik koji djeluje u Australiji, u nedjelju je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu proslavio 25 godina misništva. Proslava je započela misnim slavljem u župnoj crkvi, koju je uz koncelebraciju velikog broja svećenika predvodio slavljenik. Prigodnu propovijed izrekao je fra Stjepan Radić, gvardijan na Bistriku.

Hrvatski franjevac iz Australije opisao iskustva, ljude, hranu i običaje amazonskih naroda

„I divljina će te pripitomiti“ naslov je knjige fra Petra Horvata, voditelja Hrvatskog katoličkog centra sv. Nikole Tavelića u St Johns Parku, u Australiji. Djelo je nastalo nakon što je autor tijekom svog teološkog studija u Chicagu obavio pastoralni praktikum od tri mjeseca u misijama u Peruu… “U dnevniku sam opisivao iskustva, ljude, hranu i […]

Tijekom prigodne propovijedi fra Stjepan je izrekao promišljanja o Božjoj milosti i svetosti, značenju svete mise, zahvalnosti, ljepoti svećeničkog poziva… Pozvao je prisutne vjernike da mole za slavljenika, kako bi kao i do sada radosno i pošteno išao stopama Isusa Krista.

Srebrnu misu fra Ivo je proslavio uz prisutnost župljana, prijatelja, rodbine i susjeda. Riječi čestitke, zahvale i poticaja izrekli su srijemski biskup Fabijan Svalina i fra Julijan Madžar, vikar župe Rama-Šćit. Pjevanje tijekom svete mise animirale su članice župnog zbora.

rama-prozor.info

Po završetku misnog slavlja, za prisutne vjernike upriličeno je druženje uz zdravicu, a u poslijepodnevnim satima za svećenike, rodbinu i prijatelje druženje je nastavljeno na Jaklićkoj planini.

Ovo je priča s kraja svijeta, o Hrvatima u Wollongongu i prvoj hrvatskoj crkvi u Australiji

Predstavljamo Hrvatski katolički centar Wollongong iz Australije. domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 15. travnja. Kada govorimo o većini danas poznatih hrvatskih doseljenika u Australiji, uglavnom mislimo na veliku skupinu ljudi koji su Hrvatsku napustili kao izbjeglice nakon završetka Drugog svjetskog rata, te onih koji su, proganjani od jugoslavenskoga […]

Fra Ivo Tadić rođen je 1971. godine u Jaklićima. Osnovnu školu završio je u Ripcima, Klasičnu gimnaziju u Visokom, novicijat u Sarajevu, a Franjevačku teologiju u Samoboru i Sarajevu. Zaređen je 1998. godine na sv. Petra i Pavla u Sarajevu. Mladu misu rekao je na blagdan sv. Ane 1998. godine. Služio je u župama u Tuzli, Busovači, Wollongong, Okučani pa ponovno u Wollongongu (Australija).