Chicago

Fra Pavao Maslać proslavio dijamantnu misu

20. ožujka 2022. u 16:13

Potrebno za čitanje: 4 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: fra Antonio Musa

U subotu 19. ožujka 2022., u hrvatskoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, fra Pavao Maslać, hercegovački franjevac i najstariji član Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji u Americi i Kanadi, proslavio je svoju dijamantnu misu – 60 godina svećeništva.

Sedam desetljeća života u Americi slavi fra Pavao Maslać, čovjek koji svoju obitelj nije vidio 23 godine. Otac je na Radio Vatikanu doznao da mu je sin zaređen za svećenika

Znam da uvijek treba ićiZnam da ima bezbroj mjestaPostoji bar jedna cestaDo svih mjesta, ljudi svih. Znam da negdje ima stazaJedna staza, možda malaKoja bi nas povest’ znalaDo svih ljudi, srca svih. Sve bih, sve bih, sve bih pute pregazioDo svih mjesta stić’ bih htioSvima bih rekao drage riječi:Prijatelj svakom sam mio. Znam da ima […]

Za ovu prigodu okupila su se sva braća iz Chicaga, a stigli su i gosti: fra Lovro Šimić i časne sestre iz New Yorka, fra Metod Ogorevc, slovenski franjevac iz Chicaga te Školske sestre franjevke iz Lemonta. Kao i uvijek, i na ovoj proslavi bila je Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu. Ipak, najljepše je bilo vidjeti do posljednjeg mjesta ispunjenu veliku hrvatsku crkvu na sjeveru Chicaga za ovu svetu misu koju je predslavio fra Pavao. Stotine hrvatskih katolika iz svih naraštaja došli su zajedno Bogu dati hvalu za našeg slavljenika i njegovo vjerno služenje Bogu, Crkvi i našem iseljenom narodu.

fra Antonio Musa

Pod svetom misom pjevao je zbor pod ravnanjem bogoslova fra Slavena Tomića i fra Slavka Anđelića, a liturgijom je ravnao fra Vinko Baćak. Propovijedao je kustos fra Jozo Grbeš, dok su misna čitanja čitali čikaški župnici: fra Stjepan Bedeniković, fra Ivica Majstorović i fra Dražan Boras. Molitvu vjernika predmolio je gvardijan fra Nenad Galić. Na kraju svete mise zbor je izveo pjesmu Te Deum – Tebe Boga hvalimo za sve ove godine.

Uslijedio je svečani ručak za 500 gostiju u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu gdje su čestitari imali priliku obratiti se slavljeniku. U ime župe Srca Isusova to je učinila Susaan Lončar, u ime župe sv. Jeronima Nevenka Jurković, a u ime misije bl. Stepinca Kata Puljić. Svojom pjesmom počastili su nas mladi iz KUD-a Hrvatska loza te Ivan Heller i Mario Romanović.

Za vrijeme ručka obratili su se: konzulica Laković, kustos fra Jozo i župnik fra Dražan, a pročitana su i pisma čestitki od provincijala fra Miljenka Šteke, povjerenika za inozemnu pastvu vlč. Tomislava Markića te fra Veselka Kvesića, župnika u hrvatskoj župi Gospe od Puta u kanadskom Sault Ste Marie. U slavlju i zajedništvu oko stola se ostalo dugo u noć. Prepričavale su se priče iz slavljenikovih 60 godina svećeništva od kojih je 30 proveo u Chicagu.

fra Antonio Musa

Tu je služio kao mladi kapelan početkom 60-ih, kao župnik svih triju hrvatskih župa, kao gvardijan i ravnatelj franjevačke tiskare i 12 godina kao kustos hrvatskih franjevaca u Chicagu.

Ljubav i poštovanje koje ova hrvatska zajednica osjeća za svoje fratre su neizmjerni. To su pak zaslužili fratri poput fra Pavla. Od njihove ljubavi i spremnosti na služenje i mi mlađi danas živimo i učimo. Hvala našem fra Pavlu što nam je pokazao kako se biva manjim bratom svima i Kristovim svećenikom među onima kojima ga Crkva šalje.

Zbog JFK-a je došao u Ameriku, Reagan ga je htio u svom kabinetu, a 1963. prijavio se za Vijetnamski rat

Ovaj politički emigrant, aktivist, lobist, fotograf, filmaš, dizajner, grafički umjetnik i povratnik iz SAD-a, najviše se u medijima spominjao početkom 21. stoljeća kada je u nekoliko gradova diljem Lijepe Naše održana njegova izložba “Hrvati u Americi”. Najviše se tad pisalo o aktivnostima Vladimira Novaka, no vrlo malo o jednom zanimljivom, bogatom i burnom životu. “Rođen […]

Fra Pavao Maslać (krsnim imenom Nikola) rođen je 25. kolovoza 1937. u mjestu Ljubljenica u Hercegovini. Kao petogodišnje dijete morao je napustiti rodno ognjište. Živio je od 1942. do 1945. godine po raznim mjestima u Hrvatskoj, koju je napustio u svibnju 1945. Tada je došao u Austriju, u kojoj je proveo dvije godine po raznim logorima, dok nije godine 1947. došao u Italiju, gdje je je bio četiri godine u franjevačkom sjemeništu u Grottamare kojeg su vodili hercegovački franjevci za hrvatsku ratnu siročad i djecu hrvatskih izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata. Za vrijeme školovanja maleni je Nikola odlučio postati fratar. Ta ga je odluka odvela na novi kontinent.

fra Antonio Musa

U Ameriku je došao godine 1951. i nastavio školovanje kod američkih fratara kao kandidat hrvatskih franjevaca iz Kustodije Svete Obitelji. Studij teologije završio je u Washinghton D.C.-u, gdje je i zaređen za svećenika 1962. Njegova prva služba bila je na Hrvatskoj župi Srca Isusova u južnome Chicagu od 1962. do 1964., da bi nakon toga prešao u Milwaukee od 1964. do 1970.

Za župnika hrvatske župe sv. Josipa u St. Louisu imenovan je 1970., gdje je ostao do 1976., kada je preuzeo službu župnika u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu, do 1979. Nakon toga postao je starješina franjevačke kuće u Beaver Fallsu, a zatim je imenovan župnikom župe Presvetog Trojstva u Ambridgeu.

Za gvardijana u samostanu Hrvatskih franjevaca u Chicagu imenovan je 1982. te je u isto vijeme postao i direktor Hrvatske Franjevačke Tiskare do njezina zatvaranja 2007. Godine 1985. izabran je za starješinu hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, sa sjedištem u Chicagu i na toj dužnosti ostao je do 1994. Zatim je kratko opet bio gvardijan u Chicagu, a od 1995. do 2000. župnik hrvatske župe Srca Isusova u južnome Chicagu.

fra Antonio Musa

Nakon te službe otišao je za župnika hrvatske župe Presvetog Srca Isusova u Milwaukee, gdje je ostao 12 godina. Njegova posljednja župnička služba bila je u hrvatskoj misiji Blaženog Alojzija Stepinca u Chicagu.

Velika životna priča o fra Ljubi Krasiću: Učinismo što smo mogli, drugo neka učine moćniji

Fra Ljubo Krasić, jedan od najuglednijih hrvatskih misionara i prosvjetnih djelatnika u dijaspori 20. stoljeća, zauvijek nas je napustio 21. lipnja 2020. na Humcu u 83. godini života. Svećenik, pisac i urednik Ljubo Krasić rođen je 18. ožujka 1938. u Čitluku, gdje je pohađao franjevačku gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije u Sarajevu, […]

U proljeće 2017. fra Pavao je otišao u mirovinu u franjevački samostan sv. Ante u Chicago gdje boravi i danas.

fra Antonio Musa