Ljudevit Svećenski

Glazbenoj slavi Bostona pridonio je i Osječanin. Ime je amerikanizirao, no prezime je uvijek potpisivao izvorno

6. travnja 2022. u 6:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Wikipedia

Ovoga ćemo puta sjesti u „time machine“ i nakratko posjetiti američki grad Boston negdje krajem 19. stoljeća. To je jedan od najstarijih gradova u Americi s bogatom političkom i kulturnom poviješću, posebice glazbenom.

Iza ne-hrvatskog imena i prezimena krio se jedan od najpoznatijih pedagoga u Americi. Politika ga je kaznila, a mladost voljela

Suzzallo?! Reći ćete, a tko ti je taj! Ni čuli nismo za nekakva Hrvata i to podrijetlom iz Hercegovine, s takvim imenom i prezimenom. Što ćete, razišli smo se po svijetu i, vjerujte, ima nas u „izdanjima“ svake vrste. Davala se i daju tuđa imena i mijenjala se prezimena, iz potrebe i iz mode, ali […]

Bostonska simfonija, utemeljena 1881., jedan je od „5 velikih“ orkestara u Americi i svjetskoga je glasa. Glazbenoj slavi toga grada puno je pridonio i Ljudevit Svećenski, sin Lijepe Naše.

Ljudevit je rođen u Osijeku 7. studenog 1862. od podrijetlom židovskih roditelja. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a 1882. je diplomirao na Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, s pohvalama slavnog Ivana Zajca. Zatim je nastavio studirati glazbu u Beču uz novčanu pomoć hrvatskih vlasti u Zagrebu. Godine 1885., kao violinist, diplomirao je s izvanrednim uspjehom, vratio se u Zagreb i iz domoljubnih poriva pohrvatio prezime iz Kohn u Svećenski.

Uskoro po povratku sa studija u Beču Ljudevit se odazvao pozivu bostonske simfonije, otišao u Boston i bio jedan od njezinih ključnih članova od 1885. do 1903. Svirao je violinu i violu, ovisno o potrebama orkestra. Bio je jedan od utemeljitelja u Americi zadugo veoma poznatog “Kneisel kvarteta” i u njemu svirao od 1885. do 1917. godine. Bio je također profesor glazbe u New York Institute of Musical Arts (Juilliard) kao i jedan od utemeljitelja “Curtis Institute of Music” u Philadelphiji (1924.) Osim što je bio i izvanredan profesor, pripremio je adaptacije za violu i violinu i vježbe za više od stotinu klasičnih kompozicija.

Hrvat je bio prvi guverner Aljaske

U posljednjih pedesetak godina cijela je Amerika dobro znala tko je Michael (Mike) Anthony Stepovich, koji pripada i među najpoznatije Hrvate u Americi. Nije to bila mala stvar kada je 9. lipnja 1958. njegova slika osvanula na koricama časopisa Time, tada najpoznatijeg američkog tjednika. Vjerujemo da su se mnogi pitali tko je taj Amerikanac sa, […]

Ljudevit je bio i obiteljski čovjek. Supruga mu Bertha i on imali su kćeri Claire, Marion i Louise C. Posljednja je bila kazališna glumica u New Yorku. Nakon poduljeg obolijevanja i tri operacije preminuo je u New Yorku 18. lipnja 1926. godine. Zanimljivo je da je Ljudevit amerikanizirao svoje ime u Louis, ali se uvijek potpisivao Svećenski i to s hrvatskim “ć”.