HiT-1

Hrvati iz 11 zemalja diljem svijeta žele naučiti hrvatski jezik

6. ožujka 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Započeo je proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce.

Dodijeljeno osam stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je osam stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji u akademskoj godini 2023./24. organiziraju Sveučilište u […]

Pohađat će ga 20-ero polaznika iz 11 zemalja (Argentina, Australija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Peru, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj). Kao i u prošlim semestrima, među njima su i stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (pet stipendija) i Sveučilišta u Zagrebu (isto toliko).

Hrvatski internetski tečaj HiT-1 sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu lektori i stručnjaci: Marija Bošnjak, Maša Musulin i Zrinka Kolaković. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga jezika.

Od proljeća 2011. do zime 2023. godine održano je 27 semestara, tečaj je pohađalo 342 polaznika iz 56 zemalja, a održano je i više od osam tisuća sati individualne nastave uživo. Veliki broj prijava za stipendije te izuzetno pozitivna evaluacija polaznika dokaz je da HIT-1 ispunjava sva očekivanja zainteresiranih za takav oblik nastave.

Odabrani stipendisti iz Južne Amerike koji će učiti hrvatski jezik

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je deset stipendija za hrvatski internetski tečaj za početnike HiT-1, kandidatima hrvatskoga podrijetla iz Južne Amerike. Komisija za odabir stipendista koji će pohađati tečaj hrvatskoga jezika odabrala je sljedeće polaznike: Ana Sincich, Argentina, proljetni semestarKaren Elizabeth Gonzales Cvitkovic, Peru, proljetni semestarMaría Francisca Luza Miric, Čile, proljetni semestarNatalia Maldonado Teran, Bolivija, proljetni […]

Proljetni HiT-1 traje do 26. svibnja 2024., a jesenski tečaj planiran je od 16. rujna do 8. prosinca 2024. (prijave do 6. rujna 2024.).