Duhovna obnova

Hrvati u Dublinu proslavili šest godina okupljanja

26. prosinca 2022. u 8:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Martina Fišić/HKM Dublin

Hrvatska katolička misija Dublin na Četvrtu nedjelju došašća proslavila je šestu godišnjicu osnutka svoje zajednice u glavnom gradu Irske.

Hrvati iz Dublina uplatili više od 1600 eura obitelji Herceg iz Petrinje

Iz Hrvatske katoličke misije Dublin javljaju kako je izvršena uplata 828.90 eura obitelji Herceg iz Petrinje. Sredstva su već utrošena na dogradnju, uređenje i grijanje montažne kuće u dvorištu njihovog obiteljskog doma u kojem žive otac, majka i dvije malodobne djevojčice. “Kako obnova njihova obiteljskog doma još nije niti započela, važno im je imati suho […]

Samom slavlju prethodila je i višednevna duhovna priprava koja je vjernička srca usmjeravala prema svetkovini Božića, kao i prema zahvalnom nedjeljnom misnom slavlju. Najprije je to bila molitva devetnice u čast sv. Majci Terezi iz Kalkute, zaštitnici HKM-a Dublin, bl. Alojziju kardinalu Stepincu, suzaštitniku ove zajednice, ali i svim blaženim i svetim zaštitnicima ostalih filijalnih zajednica.

Bliža priprava započela je 15. prosinca 2022. prvim danom trodnevne adventske duhovne obnove koju je predvodio vlč. dr. Jakov Rađa, svećenik zagrebačke nadbiskupije.

Martina Fišić/HKM Dublin

Središnje zahvalno misno slavlje na Četvrtu nedjelju došašća predslavio je mons. Dermot Farrell, nadbiskup metropolit dublinski i primas Irske u koncelebraciji s vlč. dr. Tomislavom Markićem, vlč. dr. Jakovom Rađom, preč. Fachtnom McCarthyjem, župnikom župe Haddington Road i vlč. Josipom Levakovićem, voditeljem HKM-a Dublin. Misnom slavlju prisustvovao je i Davor Vidiš, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj.

Misa je slavljena na engleskom jeziku, dok su samo neki dijelovi izrečeni na hrvatskom jeziku. Za tu prigodu pripremljen je i dvojezični (englesko-hrvatski) liturgijski vodič, kako bi vjernici lakše sudjelovali na liturgiji.

Katolička misija otkriva kako žive Hrvati u Irskoj: Neki su u domovini zaglavili u kreditu pa su došli ovdje zaraditi, ali planiraju se vratiti

Prva Hrvatska katolička misija u Irskoj osnovana je u Dublinu 2016. godine, a njezinim voditeljem imenovan je vlč. Josip Levaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. U osvrtu na svoj dolazak istaknuo je da se dogodio u Godini Božjeg milosrđa koja se tada slavila na razini sveopće Crkve, a Božje milosrđe osjetio je i prvih dana boravka u […]

Na samom početku voditelj misije pozdravio je sve prisutne, izrekavši riječi zahvale svima što su, svatko na svoj način, bratski i prijateljski podržavali i podržavaju život ove zajednice.

Nadbiskup Farrell istaknuo je važnost postojanja ove zajednice kao stalnog mjesta okupljanja Hrvata iz Dublina, ali iz bliže i dalje okolice. Zahvalio je domaćem župniku McCarthyju za domaćinsku velikodušnost koju kao župnik iskazuje.

Na kraju misnoga slavlja voditelj misije zahvalio je nadbiskupu Farrellu, uručivši mu poklon – bistu bl. Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučaka. Poželio je da ova bista duhovnog velikana Crkve u Hrvatskoj pronađe svoje mjesto u nadbiskupovu domu i svijetli istim sjajem i cijeloj Crkvi u Irskoj u svim njihovim duhovnim borbama. Zahvalio je i voditelju duhovne obnove vlč. dr. Rađi što se dao dobrom Bogu na raspolaganje pa je On snagom Duha po njemu grijao srca vjernika na minusima koji su iza nas.

Uslijedio je i misni blagoslov nakon kojeg je druženje nastavljeno u Community Hallu, a organizirali su ga članovi zajednice, ovaj puta predvođeni obitelji Starčević.

Sve večeri duhovne obnove, pa i ovo središnje zahvalno misno slavlje, svojom pjesmom animirao je zbor mladih HKM-a Dublin „Maranatha“ pod vodstvom Maria Breskovca, uz glazbenu pratnju Ive Breskovac i Klare Iljkić.

Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici mogli su uzeti i primjerak Glasnika HKM Dublin. Voditelj misije zahvalio je svim suradnicima koji su radili na ovom lijepom projektu.

Nesvakidašnji dan u Hrvatskoj katoličkoj misiji Dublin

Vjernici Hrvatske katoličke misije Dublin svjedočili su u nedjelju vrlo rijetkom prizoru. Naime, tijekom misnog slavlja u St. Mary’s crkvi u Dublinu petorica svećenika iz domovine dobrom su Bogu zahvalila za godišnjice svojih ređenja koje su proslavili u lipnju ove godine. Misnim slavljem predsjedao je mons. Mislav Hodžić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije na službi u Vatikanu […]

U pripremi jela iz raznih dijelova Hrvatske sudjelovao je Nikola Podolšak sa svojim ocem, a posluživao je Mitar Milanović, javili su iz Hrvatske katoličke misije Dublin.