sveti Ivan don Bosco

Hrvati u Ingolstadtu proslavili zaštitnika svoje misije: Budite sretni, činite dobro i pustite ptice neka pjevaju

1. veljače 2021. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Ingolstadt/Facebook

Hrvatska katolička misija Ingolstadt u nedjelju je proslavila svog zaštitnika – svetog Ivana don Bosca.

‘Roditeljima je sve teže prenositi hrvatsku tradiciju i kulturu na svoju djecu’

Nakon izvanrednih Krunica Hrvata svega svijeta koje su bile posvećene stanovnicima s potresom pogođenih područja na Banovini, u subotu je održana redovna 26. Krunica s Hrvatima izvan domovine. Uz voditelja patera Iku Mandurića, pozivu su se odazvali otac Branko Kornfeind (Trajštof), don Matej Palić (Janjevo), Petar Hacegan (Karaševo), velečasni Mirko Štefković (Tavankut) i i velečasni […]

Zbog novih mjera ograničenja okupljanja, slavlje je podijeljeno u dvije mise. Izostala je i tradicionalna fešta, tako da nije bilo zajedničkog objeda, pjesme i veselja.

“Zbor mladih HKM Ingolstadt liturgijskom je glazbom i pjevanjem uveličao sv. misu u 11 sati. U 12.30 sati pjevanje je vodio zbor odraslih VIS KARIZMA, uz pojačanje naše novopečene magistrice teologije Elizabete”, javljaju iz te hrvatske misije.

Uvodnu riječ imao je župnik i voditelj misije don Mato Križić. Pozdravio je sve goste koji su se odazvali ovom slavlju, kao i braću svećenike.

“Budite sretni, činite dobro i pustite ptice neka pjevaju”, rekao je don Mato, citirajući don Bosca.

Svete mise predvodio je prof. dr. don Josip Gregur, profesor liturgijskih znanosti na sveučilištu u Augsburgu.

“Nema puno koristi od raznih istraživanja i statistika o mladima, nije dovoljno biti s njima sat ili dva. S mladima treba raditi, njih treba voljeti! Djeca i mladi nisu uvijek simpatični. Jesu nam kao osobe simpatični, ali to nisu uvijek svojim ponašanjem. Neka djeca i mladi znaju čak biti problematični, ali rad s njima i ljubav prema njima je najbolji način da se to promijeni. U don Boscovo vrijeme mladima nije bilo dosadno. Tada su često bili sami, bez roditelja, živjeli na ulicama, boravili pod mostovima i skrivali se – s njima je trebalo raditi, dati im školu, dati im mogućnost izučiti zanat i na kraju dati šansu da budu dobri ljudi”, istaknuo je don Josip Gregur.

Don Bosco i njegova subraća Salezijanci osnovali su centre za školovanje i obuku, oratorije, gdje su s mladima živjeli sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno.

Vjernici iz Subotice skupili 40 tisuća eura. Evo kako im se biskup zahvalio

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je svećenicima, redovništvu i vjernicima svoje biskupije zahvalu za prikupljenu materijalnu pomoć namijenjenju stanovnicima potresom pogođenih krajeva u Hrvatskoj. “Svojim okružnim pismom od 30. prosinca uputio sam vam poziv da u nedjelju 10. siječnja 2021. molitvom i novčanim prilogom priteknete u pomoć teško stradalima u nedavnom potresu u Petrinji, Glini, […]

Na kraju programa najmlađi i najsitniji članovi misije odali su don Boscu posebnu počast i otpjevali mu pjesmu: “Hej, don Bosco, dobro doš’o, prijatelju svih mladih”.