Primož Lorbek

Hrvati u Mariboru dobili novog voditelja misije

28. ožujka 2023. u 9:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mato Čerkezović, HKM Maribor

Euharistijsko slavlje pete korizmene nedjelje u crkvi sv. Alojzija, sjedištu Hrvatske katoličke misije bl. Alojzija Stepinca u Mariboru, predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Tom prigodom zajednici vjernika predstavio je novog voditelja misije, mariborskog svećenika Primoža Lorbeka, koji je preko bake podrijetlom iz Donje Voće.

FOTOGALERIJA: Slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava

Na 9. kongresu hrvatske kulture u Mariboru koji je održan u subotu u Vetrinjskom dvoru, slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava iz cijele Slovenije. Kroz pjesmu, folklor i prezentaciju rukotvorina sudionici su prisutnima pokazali svoje korijene. “Počastili su nas svojim prisustvom Boris Grgić, veleposlanik Republike Hrvatske u Sloveniji, Romana Franulović-Bušić, ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske […]

Misnom slavlju prisustvovao je i mariborski nadbiskup mons. Alojzij Cvikl, a suslavili su i vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i vlč. Krunoslav Novak, nekadašnji voditelj misije, a sada generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije. Asistirao je Kristian Bošak, trajni đakon Mariborske nadbiskupije koji po majci ima hrvatske korijene.

Mato Čerkezović, HKM Maribor

Biskup Radoš vjernike je potaknuo da suradnjom i molitvom prihvate novog voditelja misije, zahvalio nadbiskupu Cviklu što je svoga mladog svećenika stavio na raspolaganje hrvatskim katolicima te posebno pozdravio i prisutne hrvatske školske sestre franjevke koje djeluju u Mariboru.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

U posljednjem razdoblju HKM Maribor vodili su svećenici Varaždinske biskupije pa je to bio povod da upravo varaždinski biskup Radoš pohodi ovu misiju. Biskup je ujedno najavio kako će voditelju Lorbeku u pastoralu povremeno pomagati vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa.

Mato Čerkezović, HKM Maribor