Ferdinand J. Chesarek

Hrvati u Pentagonu! Chesarek je na prijedlog američkog predsjednika promoviran u čin generala-bojnika

12. kolovoza 2022. u 7:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Posebno je zanimljiva i uspješna karijera generala Ferdinanda J. Chesareka. Rođen je 1914. godine u gradu Calumetu, država Michigan, gdje i danas živi priličan broj Hrvata.

Oslikao ožalošćenu obitelji Kennedy pa postao poznat u cijeloj Americi. Ovaj Hrvat iz Austina napravio je i portret vlasnika Hiltona, predsjednika SAD-a Hoovera…

Često čitamo da je netko akademski slikar ili kipar. Takva bi nam titula trebala jamčiti da su njegova djela zaista vrijedna. Ali nije uvijek tako. Manjak talenta višeput je prekriven „modernošću” koju navodno obični smrtnici ne razumiju. Činjenica je da umjetnici i s akademskom titulom ponekad nisu spoj prirodne nadarenosti i dobre umjetničke izobrazbe, nego […]

Tamo je završio srednju školu, a odmah zatim obitelj se preselila u Pennsylvaniju. Roditelji, Ferdinand i njegov brat, svi su uvijek bili privrženi članovi ogranka broj 4 Hrvatske bratske zajednice u malom gradiću Etna, nedaleko od Pittsburgha.

Ferdinand je također završio vojnu akademiju, a svoju karijeru započeo je u devetoj topničkoj pukovniji u Fort Lewisu u državi Washington. Dvije godine kasnije premješten je na Aljasku, a nakon toga je služio u državama Missouri, Oklahomi i Wisconsin.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata otišao je u Europu i odmah postao zapovjednik 28. topničkog bataljuna. Sudjelovao je u poznatoj bitci za Normandiju, zatim u borbama na rajnskom području i u središnjoj Europi. Za sudjelovanje u tim borbama primio je nekoliko odličja: medalju Srebrna zvijezda, medalju Brončana zvijezda reda s hrastovim listom, Medalju zrakoplovstva i medalju “Purple Heart” (grimizno srce). Također je dobio i dva odličja europskih država: Francuski ratni križ s palmom i zvijezdom te Luksemburški križ.

General Chesarek vratio se u Ameriku u srpnju 1945. Odmah je stupio na dužnost u ratnom odjelu Pentagona, gdje je dobio vojnu pohvalnu medalju. Tri godine kasnije otišao je na Stanford sveučilište, gdje je diplomirao Business Administration (tj. poslovno upravljanje) i vratio se u Pentagon.

Dubrovčanin za okladu preplovio Atlantik! ‘Nevjerojatno hrabra i luda avantura koja bi se mogla pretvoriti u tragediju ili trijumf’

Vijest od 23. travnja 2022. da su dvojica hrvatskih branitelja, dragovoljaca obrambenog Domovinskog rata, Verner Ilić i Martin Cruickshank, za 83 dana sretno preveslali Atlantski ocean podsjetila me na hrvatskog pomorca Nikolu Primorca koji je s kolegom u brodici manjoj nego itko ikada prije preplovio Atlantik. Iako se o Nikoli ponekad pisalo, ipak njegovo ime […]

Godine 1953. Chesarek je otišao u Koreju na dužnost u glavnom stožeru osme armije, a ni godinu dana poslije preuzeo je zapovjedništvo pete topničke grupe, koja se sastojala od četiri korejska i šest američkih bataljuna.

Nakon rata, za uspješan zapovjednički rad dobio je od Republike Koreje visoko odličje reda Ulchi. Po povratku u Washington nastavio je obavljati razne odgovorne dužnosti, među kojima i delegata te koordinatora ministra obrane na ukupno 12 međunarodnih konferencija.

Od kolovoza 1959., kao brigadir-general ponovno je služio u Francuskoj, najprije kao šef komunikacija američke vojske, a zatim i kao zapovjednik četvrte logističke jedinice. Za trogodišnjeg boravka u Europi primio je još dva odličja: od francuske vlade medalju Legije časti i medalju Republike Italije.

Ponovno se vratio u Sjedinjene Američke Države i na preporuku tadašnjeg predsjednika Lyndona B. Johnsona Senat ga je promovirao u čin generala-bojnika. Pri kraju vojničke karijere, 1967. godine postao je pomoćnikom glavnog zapovjednika oružanih snaga. Otišao je u mirovinu u 56. godini s ukupno 23 odličja, no i nadalje je ostao vrlo aktivan.

Posvetio se industrijskim i komercijalnim poslovima, pa ga nalazimo kao predsjednika korporacije Consolidated Investment and Development Corp., koja uglavnom surađuje sa zemljama Bliskog istoka, Indonezije, Taiwana i Koreje. Istodobno je djelovao i kao predsjednik kalifornijske export-import korporacije Chesarek Industries i kao direktor Land Improvement and Development Corporation, koja se bavi poljoprivrednom tehnologijom u svijetu. Uza sve to, tražen je i kao savjetnik (konzultant) nekoliko najvećih američkih korporacija.

Jedan od najimućnijih Hrvata u iseljeništvu podijelio je cijelo svoje bogatstvo

Malo je tko među živućim Hrvatima čuo za Petra Diccu, velikoga dobročinitelja, žarkoga hrvatskoga domoljuba i čovjeka visokih vjerskih i moralnih vrijednosti. Uskoro će 50. obljetnica njegove smrti, pa je prikladno prisjetiti se da je ne tako davno među Hrvatima živio i djelovao jedan vrlo uzoran i plemenit čovjek. Petar Dicca (ponekad Dika) rođen je […]

Chesarek je preminuo 20. studenog 1993. u Nashvilleu, državi Tennessee.

Za vrijeme Pustinjske oluje, odnosno američkih vojnih operacija u Iraku 1991. godine, spominjao se u helikopterskim jedinicama i časnik Ostovich, koji je također dijelom hrvatske krvi, a u popisu iz 1994. među admiralima ratne mornarice SAD-a nalazimo i ime pilota Zlatopera J. Ronalda, koji bi isto tako mogao biti hrvatske gore sin.

Hrvatska matica iseljenika