Australija

Hrvati u Wollongongu slave 40. obljetnicu svoje crkve i centra

30. listopada 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKC Wollongong

Hrvatska katolička zajednica u australskom Wollongongu ove godine obilježava 40. obljetnicu posvete crkve i Hrvatskog katoličkog centra „Marija kraljica Hrvata“.

Hrvati u Wollongongu ugostili bicikliste iz domovine

Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu ove se godine održava u australskom Wollongongu. Na prvenstvu sudjeluje i reprezentacija Hrvatske za koju nastupaju Fran Miholjević i Nikolas Gojković, uz pratnju mehaničara Dejana Rifelja, izbornika Matije Kvasine, tajnice saveza Ivane Ruszkowski i predsjednika saveza Tomislava Zadre. Reprezentaciju je ovih dana ugostio Hrvatski katolički centar Wollongong… “Natjecateljima želimo puno […]

Dana 29. listopada 1983. posvetio ih je hrvatski biskup Ćiril Kos iz Đakova, uz sudjelovanje mons. Williama Murray, biskupa iz Wollongonga koji je 13. ožujka iste godine blagoslovio temeljni kamen.

Ovaj veliki dan bit će obilježen u nedjelju 5. studenog 2023. u hrvatskoj katoličkoj crkvi u Figtreeu u 5 sati poslijepodne. Svetu misu predvodit će biskup Brian Mascord, a propovijedat će fra Ante Vučković, splitski franjevac i umirovljeni profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Ovo je priča s kraja svijeta, o Hrvatima u Wollongongu i prvoj hrvatskoj crkvi u Australiji

Predstavljamo Hrvatski katolički centar Wollongong iz Australije. domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 15. travnja. Kada govorimo o većini danas poznatih hrvatskih doseljenika u Australiji, uglavnom mislimo na veliku skupinu ljudi koji su Hrvatsku napustili kao izbjeglice nakon završetka Drugog svjetskog rata, te onih koji su, proganjani od jugoslavenskoga […]

Nakon mise u crkvenoj dvorani planiran je svečani domjenak, uz nastup benda „Pajdaši“. Istog dana tamošnji Hrvati proslavit će 25. obljetnicu misništva fra Ive Tadića te se prisjetiti pok. Andreja Matoca o 13. godišnjici njegove smrti.