Moja baka je poput mora

Hrvatica iz Australije: Djedov i bakin primjer života pokazao nam je da treba cijeniti dar sadašnjeg trenutka

22. listopada 2021. u 9:37

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Natalia Franćeska je supruga i majka malog dječaka. Rođena je i odrasla u Sydneyu gdje posljednjih deset godina radi u građevinskoj industriji.

Hrvatski svećenik živi kao pustinjak u Australiji. Koristi Facebook, pomaže duhovno i pokreće molitvenu revoluciju

Australija je velika poput cijele Europe i kada se pogleda karta može se lako shvatiti da najveći dio stanovništva zapravo obitava u nekoliko većih milijunskih gradova koji su uz obale oceana, a praktično sve ostalo je tzv. buš (suha i pusta zemlja pokrivena grubom travom i niskim grmljem), piše Domovina. Nekoliko stotina kilometara od Sydneya […]

Njezin otac rođen je u Dubrovniku, a majka je s Korčule. Poput i brojnih drugih naših iseljenika, u potrazi za boljim životom došli su u Australiju samo na koju godinu, no to se kao i mnogima odužilo na veći dio života.

Natalia i njezin brat tijekom odrastanja imali su blagoslov posjećivati Hrvatsku i svoje djedove i bake. Posebno su im ostali u sjećanju dolasci za vrijeme Domovinskog rata djedu i baki u Malom Stonu u njihovoj kući koja je bila oštećena uslijed neprijateljskih topničkih napada.

“Unatoč svim teškoćama, životnoj ugrozi uslijed ratnih djelovanja, oskudici i neizvjesnosti, primjer života našeg djeda i bake pokazao nam je da treba cijeniti dar sadašnjeg trenutka. to blago i dragocjenost nađeno u jednostavnim stvarima i istinskoj povezanosti obitelji u ljubavi”, rekla je Natalia u intervjuu za Domovinu.

PR

Iako radi u građevinskoj industriji, uvijek je voljela umjetnost i pisanje kao oblik kreativnog izražavanja. To ju je navelo na studij na Nacionalnom institutu za dramsku umjetnost u Sydneyu te bavljenje glumom i kazališnim radom.

Često je razmišljala o tome da napiše i objavi knjigu za djecu. Proteklo je od tada vremena, no u posljednje dvije godine odlučila je to i napraviti. Napisala je zapravo više knjiga, a nedavno je i objavila prvu – “Moja baka je poput mora”.

Tijekom vremena ograničenih interakcija koje su posljedica koronavirusa, “Moja baka je poput mora” poziva djecu na povezivanje sa svijetom i život u njemu kao mjestu ljubavi, a ne straha.

Hrvatica iz Australije pomaže ljudima s posebnim potrebama: Država daje potporu od 100 tisuća dolara godišnje

Danijela Prahović iz Sydneya prije godinu dana otvorila je ured za pomoć ljudima s posebnim potrebama i invalidnošću. Novinaru Domovine otkrila je kako njezin tim i ona pomažu svima onima koji su rođeni s fizičkim ili psihičkim nedostacima, ili su tijekom života oboljeli. Njihovi pacijenti stariji su od 7, a mlađi od 65 godina… “Država […]

“Osim toga, izgubivši obje bake u posljednjih nekoliko godina, osjetila sam da mi je priča jednostavno nastala iz srca. Očeva mama, moja baka, uvijek me poticala na pisanje jer je znala da je to nešto u čemu zaista uživam. Bake i djedovi donose mi sjećanja i uspomene te sam im svima na neki način ovom knjigom pokušala prenijeti svoju ljubav i zahvalnost za sve ono što su nam pružili kroz sve te godine”, otkrila je sugovornica Domovine.

“Moja baka je poput mora” govori o baki i djevojčici koje istražuju more i dijele bezuvjetnu ljubav. Povezanost, istraživanje i ljubav u središtu su ove priče.

“More je metafora za bakinu ljubav i podršku. Mnogo je nadahnuća dobiveno iz prekrasnog Jadranskog mora, što se i vidi na ilustracijama u knjizi. More je bezgranično veliko i povezuje sve nas bez obzira gdje smo. U konačnici, ovako želim da se djeca, koja čitaju priču, osjećaju voljenima bez obzira na to gdje se nalaze u svijetu, i da imaju osjećaj pripadnosti. Taj osjećaj ih potiče da ostanu vjerni sebi”, napomenula je Natalia.

Recenzenti knjige nisu samo ljudi koji imaju neposrednu vezu s Jadranskim morem, već su i obilježili svoj životni put u svijetu ostajući vjerni vlastitom podrijetlu i moru na kojem su rođeni. Oni su: Frances Vidakovic, autorica više od 20 knjiga i nagrađivana blogerica o roditeljstvu koja je živjela u Hrvatskoj, a sada je u Australiji, Vinko Barčot iz Vele Luke, tekstopisac za mnoge poznate umjetnike u Hrvatskoj, poput pokojnog Olivera Dragojevića s kojim je bio bliski prijatelj desetljećima i Dino Rađa, poznati hrvatski košarkaš iz Splita.

“Bilo mi je važno uključiti ove početne recenzije jer se nadam da će nadahnuti djecu da ostanu vjerna svom autentičnom ja i da slijede svoje srce, gdjegod bili u svijetu ili kamo god ih to odvelo“, istaknula je junakinja naše priče.

“Moja baka je poput mora” namijenjena je prvenstveno djeci od 4 do 8 godina, iako je kao knjigu uspomena s elementima bezvremenosti može čitati i u njoj uživati svaka dobna skupina.

Tko je Hrvat iz Canberre koji je poslao 5 tisuća dolara za istraživanje hrvatske povijesti i tisuću dolara kao pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi? U Australiji je utemeljio ‘veleposlanstvo’ kada Hrvati još nisu imali državu, a njegova obitelj broji čak 134 člana!

Ivan Slobodan Grbavac iz Canberre, potaknut primjerom Marka Franovića, poslao je pet tisuća dolara za istraživanje prave hrvatske povijesti, a šalje i tisuću dolara kao pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi te još dvije tisuće dolara na račun karitativnih i socijalnih australskih ustanova, javlja Domovina. Ivan Grbavac rođen je 1934. godine u Grabu, u Hercegovini. U Australiji […]

“Od mene je zatraženo da napravim i hrvatsku verziju. To je nešto što ću vjerujem u dogledno vrijeme i učiniti za one u Lijepoj Našoj, iako osjećam da je engleska verzija poseban način za djecu da im pomogne u učenju engleskog jezika. Pogotovo jer su ilustracije mora poznate njihovu okruženju. Što se tiče budućih knjiga, razmišljam o trilogiji”, zaključila je Natalia Franćeska za Domovinu.

Njezino djelo možete kupiti na ovoj poveznici…