Zagreb

Hrvatima iz Južne Amerike: Raspisan natječaj za učenje hrvatskog jezika

26. siječnja 2023. u 9:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za odabir stipendista za e-tečaj hrvatskog jezika HiT-1 u akademskoj godini 2022./2023., na kojem će se dodijeliti do deset stipendija.

Buenos Aires: Argentinska Hrvatica prevela djelo Mire Gavrana na španjolski jezik

Sutra će u Buenos Airesu biti organizirana promocija knjige “Obrana Jeruzalema” autora Mire Gavrana, koju je na španjolski jezik prevela akademkinja Carmen Verlichak. Vrljičak koja je inače hrvatskog podrijetla, sa svojim španjolskim stihovima Gavranovoj poemi pristupa vrlo praktično jer u svojemu izdanju usporedno donosi i hrvatski izvornik. Tako čitatelj otpočetka može pratiti proročki govor pisca […]

Proljetni tečaj počinje 6. ožujka, a jesenski 11. rujna 2023. Stipendija iznosi 500 eura koji će se uplatiti organizatoru tečaja, Sveučilišnoj školi hrvatskoga jezika i kulture.

Stipendije se dodjeljuju kandidatima hrvatskoga podrijetla iz Južne Amerike. Kandidati trebaju imati navršenih 18 godina života i završenu srednju školu.

Kriteriji za odabir kandidata

  1. motiviran je za učenje hrvatskog jezika – motivacijsko pismo od najmanje 250 riječi
  2. ima iskustvo s e-nastavom
  3. dobro vlada engleskim jezikom
  4. trajno živi u Južnoj Americi
  5. trajno živi izvan Republike Hrvatske
  6. aktivan je član hrvatske zajednice u svojoj zemlji
  7. aktivan je član koje druge iseljeničke zajednice

Dodijeljena 441 stipendija za učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskoga jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je za akademsku godinu 2022./23. ukupno 441 stipendiju za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj. Nastava će se održavati na Filozofskom fakultetu […]

Kandidati trebaju priložiti sljedeće dokumente

  1. PRIJAVNICU skinutu s internetske stranice, ispunjenu i poslanu na dvije e-adrese: ecroatian@gmail.com i marija.bosnjak@unizg.hr.
  2. ŽIVOTOPIS s podacima o precima hrvatskoga podrijetla, mjestu stanovanja i trajnog prebivališta, završenoj školi, znanju engleskog jezika, iskustvo s e-nastavom, članstvo u hrvatskim zajednicama, odnosno klubovima, aktivnost povezanu s hrvatskim (npr. folklorna grupa, članci, glazba itd.)
  3. MOTIVACIJSKO PISMO u kojemu objašnjavate svoje razloge za učenjem hrvatskoga i buduće služenje znanjem hrvatskoga. Ako se možete kratko predstaviti na hrvatskome, učinite to na kraju pisma. U njemu je potrebno navesti željeno vrijeme tečaja (koje će se prihvatiti ako bude moguće, o čemu odlučuje Povjerenstvo).
  4. poželjno je priložiti preslike dokumenata kojim se dokazuje podrijetlo hrvatskih predaka ili državljanstvo te dokaze o znanju engleskoga, e-nastave i aktivnosti u hrvatskim zajednicama.
  5. rok za e-prijavu na natječaj je 6. veljače 2023. Obavijest o stipendiranim kandidatima bit će objavljena 15. veljače 2023.

Više informacije potražite na ovoj poveznici…