Bad Cannstatt

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu obilježila tri desetljeća rada: Brojke pokazuju da je nastava materinjeg jezika u krizi

17. svibnja 2022. u 9:44

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Stuttgart

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu svečanom je proslavom i glazbeno-scenskim programom u dvorani Kursaal u Bad Cannstattu obilježila 30 godina kontinuiranog rada.

Tri desetljeća Hrvatske nastave u Baden-Württembergu

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu ove školske godine proslavlja 30. obljetnicu svoga osnutka. Njezini učitelji ustrajno su radili na očuvanju hrvatskoga jezika, kulture i identiteta kod najmlađeg naraštaja Hrvata. Uz pismo zahvale, učitelji su voditeljima hrvatskih katoličkih zajednica, svećenicima i pastoralnim suradnicima u Baden-Württembergu poslali dvije knjige: 350. obljetnicu pogibije hrvatskih velikana Zrinskih i Frankopana te […]

Suradnja je ključna

“Proteklih je 30 godina hrvatska nastava bila jedan od stupova očuvanja hrvatskog jezika i identiteta najmlađeg naraštaja Hrvata koji žive u Baden-Württembergu. Iz godine u godinu to postaje sve teži i teži zadatak, i to najviše znaju naši učitelji koji se na terenu susreću s brojnim problemima. Brojke pokazuju da je nastava materinjeg jezika, ne samo hrvatskog nego i drugih manjina u Njemačkoj, u krizi zbog brojnih čimbenika. Da bi se izazovi prevladali, potreban je stalni rad na unapređenju sustava, na prilagođavanju potrebama vremena, na uvažavanju iskustva i znanja kompetentnih osoba koje su radile u sustavu i na buđenju pomalo izgubljene svijesti očuvanja kulturnog identiteta u obitelji, od koje sve polazi, ali i svijesti o važnosti davanja sebe zajednici, o nesebičnom i požrtvovnom djelovanju u zajednici u koju smo poslani”, rekla je mag. Ivana Nosić, koordinatorica Koordinacije Stuttgart i voditeljica Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu.

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart

“Materinski jezik, kao i njegove gramatičke konstrukcije, usvajamo rođenjem, on je esencijalan za oblikovanje identiteta, koji kasnije razvijaju učitelji i pedagozi. Zato roditelji imaju važnu ulogu da s njima u hrvatskoj školi grade jezik naše djece”, dodao je dr. sc. Alen Saček, predsjednik Glavnoga školskog odbora, koji se na kulturnu povezanost njemačke i hrvatske kulture osvrnuo edukativnom i zanimljivom pričom o cijenjenoj vinskoj sorti u Njemačkoj i inozemstvu, poznatoj po nazivima Zinfandel i Primitivo, dok je manje poznato da je to zapravo Tribidrag odnosno Crljenjak, autohtono vino iz Kaštela, koje je svojim okusom osvojilo nepca ljubitelja vina.

Sretna lica – najveća nagrada

Dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, istaknuo je da su za tijelo koje on predstavlja, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, programi usmjereni na djecu i mlade…

Slavonsko jutro: Mladi Hrvati učili pripremati langošice, kušali kulen, kifle, pogačice sa čvarcima…

U Centru hrvatske nastave u subotu je održano prvo Slavonsko jutro za učenike hrvatske nastave, na kojemu su sudjelovala djeca svih uzrasta iz brojnih nastavnih mjesta diljem Baden-Württemberga. Učenici iz Pforzheima predstavili su Slavoniju i njezine znamenitosti i posebnosti te izveli kratak umjetnički program u tradicionalnim nošnjama. Nakon toga posjetitelji su sudjelovali u gastroradionici te […]

“Pri tome je učenje hrvatskoga jezika i kulture, usvajanje baštine, umjetnosti, vjere i kulture od iznimne važnosti. Proteklih desetljeća likovni, literarni i drugi kreativni radovi naših učenika osvajali su brojne nagrade, a vidjeti sretna lica učenika za nas koji smo bili uključeni u njihov rast i razvoj za nas je najveća nagrada”, napomenuo je Bošnjak, zahvalivši njemačkim školama zato što su jako dobri domaćini budući da se hrvatska nastava održava u njemačkim školama.

Pomažu od srca

Osim hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja, veliku potporu hrvatskoj nastavi u Baden-Württembergu pruža i pokrajinsko Ministarstvo za kulturu, mlade i sport, čiji se predstavnik Matthias Wolf, voditelj Ministarskoga savjeta za europska i međunarodna pitanja, također obratio okupljenima naglasivši da je hrvatska nacionalna manjina po brojnosti četvrta nacionalna manjina u Baden-Württembergu. Istaknuo je da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj proslavi i da mu je drago što Baden-Württemberg financijski potpomaže rad hrvatske nastave, svjestan da to možda nisu velika sredstva, ali su dodijeljena od srca…

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart

Goste je na kraju pozdravio dipl. ing. Ivan Sablić, generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu, koji se osvrnuo na važnost dijaloga i prenošenja priča s naraštaja na naraštaj u očuvanju jezika i kulture. Dodao je da je jezik i političko pitanje, budući da je pravo i sloboda da se narod služi vlastitim jezikom usko povezan i s borbom za slobodu naroda i samostalnost države.

U glazbeno-scenskom programu, koji je vodio Matko Đevoić, mag., koordinator hrvatske nastave u Ulmu, nastupili su učenici hrvatske nastave s točkom pod nazivom Hrvatski kolaž, koju su potpomogli i učenici članovi folklorne skupine Tančec iz Ehingena pod vodstvom Caroline i Marije Magdalene Dusper te tamburaška skupina Primaši iz Ehingena pod vodstvom Maksimilijana Duspera; dramski umjetnik Antonio Šunjić interpretativno je izveo ulomak iz romana Prosjaci i sinovi Ivana Raosa; pijanistica Ivana Štimac Agius izvela je skladbe Dubrovačka contradanza (Boris Papandopulo), Međimurski drmeš (Josip Štolcer Slavenski) i Hrvatska rapsodija (Tonči Huljić); mezzosopranistica Melis Vlahović otpjevala je uz pratnju pijanistice skladbe Serenada (Josip Hatze) i Oda zemlji (Jakov Gotovac), a na samom kraju obje su umjetnice izvele skladbu Jalta, Jalta (Alfi Kabiljo), na kojoj su im se pridružili svi učenici i učitelji te zajedno zapjevali.

Ustroj hrvatske nastave u Baden-Württembergu

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart

Potrebno je istaknuti kako hrvatsku nastavu u inozemstvu organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u 20 zemalja diljem svijeta. Nastava je namijenjena djeci i mladima koji privremeno ili stalno žive u inozemstvu, ali i svima onima koji žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu. U njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg hrvatska je nastava podijeljena na tri koordinacije – Ulm (koordinator Matko Đevoić, mag.), Stuttgart (koordinatorica Ivana Nosić, mag.) i Mannheim (koordinatorica Antonija Pavlović, mag.) te je od 1991. godine u nadležnosti hrvatskoga Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Proslavu pod pokroviteljstvom Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirale su Koordinacije Stuttgart, Mannheim i Ulm s Glavnim školskim odborom Koordinacije Stuttgart i Hrvatskim prosvjetnim društvom.

Slavonsko jutro: Mladi Hrvati učili pripremati langošice, kušali kulen, kifle, pogačice sa čvarcima…

U Centru hrvatske nastave u subotu je održano prvo Slavonsko jutro za učenike hrvatske nastave, na kojemu su sudjelovala djeca svih uzrasta iz brojnih nastavnih mjesta diljem Baden-Württemberga. Učenici iz Pforzheima predstavili su Slavoniju i njezine znamenitosti i posebnosti te izveli kratak umjetnički program u tradicionalnim nošnjama. Nakon toga posjetitelji su sudjelovali u gastroradionici te […]

Među mnogobrojnim sudionicima proslave bili su učitelji, roditelji učenika, učenici, bivši učitelji i koordinatori te visoki predstavnici hrvatskih i njemačkih kulturnih i obrazovnih institucija.