HiT-1

Hrvatski jezik putem interneta trenutačno uče Hrvati iz 12 zemalja

9. ožujka 2022. u 9:35

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Započeo je proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce. Pohađa ga 23 polaznika iz 12 zemalja (Argentina, Bolivija, Čile, Francuska, Italija, Jamajka/Hrvatska, Nizozemska, Peru, SAD, Španjolska/Afrika, Venezuela, Vijetnam/Hrvatska).

Odabrano desetero stipendista e-tečaja hrvatskog jezika

Povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu odabralo je među 90 kandidata njih desetero za e-tečaj hrvatskoga HiT-1 jezika: pet za proljetni i isto toliko za jesenski semestar. U prvome su odabrani Franco Dario Bustos Glavas (Argentina), Justina Eirin (Argentina), Ana Alejandra Fuentes Cuiñas (Argentina), Daniel Hernández Dragañac (Peru) i Fernanda Lucia Montaño Hurtado (Bolivija). Jesenski semestar polazit […]

Ovaj 24. ciklus specifičan je po tome što je osim stipendija za petero polaznika koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, isto toliko stipendista Sveučilišta u Zagrebu. Naime, Sveučilište u Zagrebu nakon provedenog natječaja dodijelilo je ukupno deset stipendija za akademsku godinu 2021./2022. kandidatima hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike koji žive izvan Republike Hrvatske. Preostalih petero stipendista pohađat će jesenski ciklus.

Hrvatski internetski tečaj HiT-1 sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, Maša Musulin i Zrinka Kolaković.

‘Što netko u Indiji stvarno uči hrvatski jezik? Pa zašto, čemu?’

Koliko god na prvu (a i drugu, treću) bilo nespojivo, lektorat hrvatskog jezika, namijenjen ponajprije Indijcima, ima od 1997. godine svoje mjesto među 16 fakulteta, 86 odsjeka i 91 koledžom, koji čine Sveučilište u Delhiju… Sukus pitanja koja su mi poznanici i kolege postavljali kada sam im rekla da idem raditi kao lektorica u New […]

Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga.

Od proljeća 2011. do proljeća 2022. godine tečaj je pohađalo 260 polaznika iz 50-ak zemalja s različitih kontinenata i održano je više od 6000 sati pojedinačne nastave uživo.

Studij u srcu Budimpešte! Rjeđi su primjeri studenata kojima netko od predaka govori hrvatski jezik

Sveučilište ELTE najstarije je mađarsko sveučilište koje je dalo pet nobelovaca. Osnovao ga je i Hrvatskoj dobro poznat biskup Péter Pázmány 1635. kao Katoličko sveučilište za teologiju i filozofiju. Lektorat u Budimpešti dio je kroatističkog odsjeka Instituta za slavenske i baltičke filologije Sveučilišta Eötvösa Loránda u Budimpešti. S više od 70 jezika Sveučilište ELTE ulazi […]

Proljetni HiT-1 traje do 29. svibnja 2022., a jesenski tečaj planiran je od 12. rujna do 4. prosinca 2022. (prijave do 2. rujna 2022.).

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika