fra Ivica Perić

Hrvatski misionar u Zambiji gradi crkvu, radi na opismenjavanju, a uskoro pokreće i školu šivanja

3. studenoga 2023. u 21:32

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Nakon samostana, dvorane u kojoj je vrtić te niza infrastrukturnih projekata, misionari u Zambiji, među kojima je i fra Ivica Perić, grade crkvu, rade na opismenjavanju, a uskoro kreće i škola šivanja.

Kako žive hrvatski misionari u Tanzaniji? ‘Radi se o potpuno drugačijoj kulturu na koju se mi Europljani teže privikavamo’

Misionar u Tanzaniji don Dražen Klapež posjetio je u nedjelju Župu sv. Mateja na Ravnim njivama u Splitu. Njegov posjet bila je svojevrsna priprava za Svjetski dan misija koji će biti proslavljen 22. listopada. Don Dražen je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, rođen 15. srpnja 1956. u mjestu Košute kod Trilja. U Tanzaniju se zaputio nedugo nakon […]

Misionari u Africi rade punom parom u misiji pomoći stanovništvu afričkih zemalja kojima uz obrok dnevno, žele dati priliku školovati se i živjeti od svojega rada. Nakon sudjelovanja u gradnji Centra Otac Vjeko u Kivumu u Ruandi koji nosi ime ubijenog misionara iz BiH fra Vjeke Ćurića, misionar koji je također rodom iz BiH, iz župe Lepenica pokraj Kiseljaka, fra Ivica Perić poslao je fotografije koje potvrđuju da se stopama uspješne misije u Ruandi krenulo i u Zambiji.

Fra Ivica je u misijama u Africi više od 30 godina, a nakon Ugande i Ruande, posljednjih više od godinu dana je u misiji u Zambiji. Ondje misionari žele napraviti pravi mali grad, po uzoru na Centar Otac Vjeko u Ruandi.

Zahvaljujući i potpori hrvatskog naroda prikupljenoj preko humanitarne udruge „Srce za Afriku“, misionari zajedno s fra Ivicom Perićem, u selu Mwakapandula u Zambiji izgradili su samostan, višenamjensku dvoranu u kojem je otvoren vrtić, kuću za učitelje, uveli su struju, postavili tankove za vodu, a nedavno su krenuli i s izgradnjom crkve. Stupovi i krov su postavljeni te se počelo s gradnjom zidova.

Privatni album

Fra Ivica nam je potvrdio kako crkva nije jedini projekt na kojemu trenutačno rade misionari u Zambiji. I ovog puta angažirani su i na pomoći „živoj crkvi“, odnosno potrebitima u ovoj afričkoj zemlji koja je površinom 15 puta veća od BiH i u kojoj živi 18 milijuna stanovnika, samo u glavnom gradu više nego u cijeloj BiH.

Privatni album

“U večernjim satima radimo na opismenjavanju lokalnog stanovništva, a u ponedjeljak s radom počinje škola šivanja koja se pokazala iznimno uspješnom u Ruandi“, rekao je fra Ivica. Misionari u Zambiji grade i mlinove u kojima će se mljeti kukuruz koji je glavna poljoprivredna kultura u ovoj zemlji, a pura najčešće je jelo na meniju, te soja i suncokret od kojeg prave ulje.

Hrvatski misionar iz Ekvadora: Ljudi su ovdje došli u potrazi za boljim životom, ali njega nisu pronašli

Misionar don Luka Pranjić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, pohodio je u nedjelju Župu sv. Anselma u Ninu i Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Zatonu gdje je na tri misna slavlja predstavio svoje misionarsko djelovanje u Ekvadoru. Svečanu misu u Ninu predslavio je don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Uz don Luku, koji […]

Svima koji žele pomoći misije u Africi najbolji je način posredstvom humanitarne udruge „Srce za Afriku“ koja ima otvoren račun i u BiH ili posredstvom „Radosne vijesti“, lista Papinskih misijskih djela koji svoju misijsku centralu ima i u Sarajevu, objavio je artinfo.ba.