Zagreb

Hrvatski svjetski kongres: Pozivamo hrvatsku vladu da što prije uvede elektronsko ili dopisno glasovanje

19. svibnja 2022. u 10:03

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Hrvatski svjetski kongres održao je VII. Konvenciju u Zagrebu uz online sudjelovanje predstavnika nacionalnih kongresa iz cijelog svijeta. Konvencija je usvojila izvješće Predsjednika o dosadašnjem radu kao i financijsko izvješće. Razriješen je stari i izabran novi Izvršni odbor na čelu s dosadašnjim predsjednikom Vinkom Sabljom. Izabran je i koordinator organizacije Hrvatskih svjetskih igara koje će se održati od 24. do 29. srpnja 2023. godine u Zagrebu.

Izabrano novo vodstvo Hrvatskog svjetskog kongresa

Na Izbornoj skupštini Hrvatskog svjetskog kongresa koja je u subotu održana u Zagrebu, Vinko Sabljo jednoglasno je izabran za predsjednika. Na konvenciji je virtualno i fizički sudjelovalo pedesetak članova s pravom glasa, a Sabljo je kao jedini kandidat za predsjednika dobio mandat na četiri godine. “Hvala svima na ukazanom povjerenju, a ovim putem želim naglasiti […]

Ovo su za zaključci:

  1. Hrvatski svjetski kongres izražava zadovoljstvo da matična domovina Republika Hrvatska postaje respektabilan sudionik na međunarodnom planu. Članstvo u NATO i EU, buduće članstvo u organizaciji OECD i Schengenu, bezvizni režim ulaska u SAD će olakšati i Hrvatima u domovini izvan domovine, kako međusobnu komunikaciju tako i komunikaciju sa sunarodnjacima u domovini.
  2. Hrvatski svjetski kongres apelira na institucije Republike Hrvatske da se maksimalno pojednostave procedure stjecanja hrvatskog državljanstva te da se poticajnim mjerama i mjerama porezne politike hrvatskom izvandomovinstvu olakša sudjelovanje u gospodarskom životu Republike Hrvatske. Da se izmjenama Ustava i Izbornog zakona omogući hrvatskim državljanima u izvandomovinstvu, na dostojanstven način, ostvarenje ustavnom Zajamčenog prava da biraju i budu izabrani u Hrvatski sabor.
  3. Hrvatski svjetski kongres traži i očekuje od najviših dužnosnika Republike Hrvatske da usuglase svoje djelovanje u rukovođenju institucijama države za koje su, sukladno Ustavu, suodgovorni što se posebice odnosi na obranu i nacionalnu sigurnost te vanjsku politiku. Posebno očekujemo da se u što kraćem roku popune, već duže vremena, upražnjena mjesta veleposlanika radi adekvatnijeg međunarodnog zastupanja kako državnih interesa tako i nas hrvatskih državljana u ovim državama.
  4. Raduje nas skorašnje otvaranje Pelješkog mosta kojim se konačno povezuje sjeverni i južni dio Hrvatske cestovnom vezom.
  5. Apeliramo na predsjednika Hrvatske gosp. Zorana Milanovića i predsjednika Vlade gosp. Andreja Plenkovića da dostojanstveno komuniciraju u javnom prostoru i time ne štete ugledu građana i države RH u svijetu. Svjedoci smo lošeg odjeka i našeg sramoćenja koji su rezultat vaših javnih prepiranja u zemljama u kojima živimo.
  6. Pozivamo hrvatsku vladu da što prije uvede elektronsko ili dopisno glasovanje za hrvatske građane koji žive i rade izvan Hrvatske te tako omoguće svojim građanima glasovanje u skladu s preporukama Europske komisije i s praksama drugih europskih članica (Francuske, Belgije, Njemačke…). Nadamo se brzoj realizaciji dopisnog glasovanja i time omogućavanja hrvatskim iseljenicima da ravnopravno sudjeluju u izbornim procesima bez diskriminacije.
  7. S obzirom na trideset godina postojanja HSK-a zahtijevamo da se osigura legitimitet predstavljanja hrvatskih iseljenika i hrvatskih potomaka u državama gdje postoje nacionalni kongresi. Zbog toga je bitno inzistirati na samostalnom hrvatskom jeziku, kao službenom jeziku europske unije, u školama i državnim institucijama u zemljama gdje žive hrvatski iseljenici. Umjetno stvoreni BKS jezik odbacujemo u cjelosti i doživljavamo kao prisilnu asimilaciju hrvatskog naroda u iseljeništvu i nepriznavanje naših temeljnih ljudskih prava.
  8. U cilju ne zatvaranja vrata hrvatskim iseljenicima potrebno je osigurati dopunsko zdravstveno osiguranje, u paušalnim iznosima, pogotovo za hitne slučajeve, kao odgovor na trenutačnu globalnu zdravstvenu (pandemijsku) situaciju kao i na nestabilne globalne (ratne) situacije. Problemi planetarnih razmjera, za koje se nadamo da se neće ponoviti, tražimo fleksibilnija zdravstvena rješenja.
  9. Hrvatski svjetski kongres pruža punu podršku legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru BiH u njihovoj borbi za, Ustavom zajamčenu, jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH. To se posebno odnosi na potrebu izmjena Izbornog zakona koje trebaju omogućiti i Hrvatima pravo i mogućnost izbora legitimnih narodnih zastupnika kako je to zajamčeno.
  10. Ustavom BiH, kao aneksom Daytonskog mirovnog sporazuma, čija je potpisnica i jamac i Republika Hrvatska. Hrvatski svjetski kongres traži od svojih članova da svoj nesumnjivi ugled u državama u kojima žive založe da istina o hrvatskom pitanju u BiH dođe do vlada država u kojima žive a to se posebno odnosi na vodeće države kao što su SAD, UK, Francuska, Njemačka, Kanada… koje su temeljem Daytonskog mirovnog sporazuma ujedno i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (Peace Implementation Council).