Budimpešta

Hrvatsko-mađarska kuharica sa 365 recepata

26. listopada 2022. u 5:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Neda Maretić/MCC i VRH

U Centru za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost “Croatica” u Budimpešti, predstavljena je dvojezična, hrvatsko-mađarska kuharica “Hrvatska kuhinja – Horvát konyha”, nastala temeljem sakupljačkog rada hrvatskog književnika i novinara iz Budimpešte Marka Dekića.

Hrvati u Mađarskoj imaju najbolje uvjete u političkom i financijskom pogledu

Prvih sto dana trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine (čija je prva sjednica održana ljetos u Zagrebu), prigoda je za razgovor s novim predsjednikom Savjeta Ivanom Guganom o programima za nadolazeće četiri godine njegova mandata. Savjet ukupno ima 82 člana, od kojih su 26 predstavnici prema položaju iz raznih ministarstava Republike […]

Kuharica sadrži 365 recepata hrvatske kuhinje na hrvatskom i mađarskom jeziku te 105 ilustracija jela pripremljenih u školskim praktikumima Srednje strukovne škole “Antun Horvat” iz Đakova.

Neda Maretić/MCC i VRH

O knjizi, hrvatskoj gastronomiji i utjecajima, na predstavljanju je govorio povjesničar Dinko Šokčević, kao i dugogodišnji ravnatelj “Croatice” u odlasku Čaba Horvath, a pozdravne riječi uputio je i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Dojmljiva povijest mađarskih Hrvata. Moćno i bogato hrvatsko građanstvo

Naklada Croatica nedavno je objavila dvojezično izdanje (na mađarskome i hrvatskome) „Kratku povijest Hrvata u Mađarskoj“ (A magyarországi horvátok rövid története). Knjigu su, osim autora dr. sc. Dinka Šokčevića, predstavili renomirani povjesničari prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te nagrađivani historiograf dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest. […]

Među prisutnim gostima bili su i: Jozo Solga, glasnogovornik Hrvata u mađarskom Parlamentu, Timea Šakan Škrlin, novoimenovana ravnateljica “Croatice” te diplomati Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj.