Wiesbaden

Humanitarna akcija koja nadilazi nacionalne razlike

2. studenoga 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Z. Vicelarević

Hrvatska katolička župa Wiesbaden i Srpska pravoslavna općina Frankfurt pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja novca za liječenje šestogodišnjeg dječaka iz Žepča, oboljelog od celebralne paralize.

Pitao sam ga kakve ja imam veze s Wiesbadenom, a on mi je odgovorio: ‘Bolan, gore žive dobri ljudi’

Hrvatska katolička župa Wiesbaden u nedjelju je proslavila mladu misu fra Nikole Livaje, koji je rodom iz Busovače. Ovo je prvi ovakav događaj u župi otkako je ista osnovana prije 50 godine. U crkvi sv. Kilijana koncelebrirali su župnik fra Kristijan Montina i župnik iz Aachena fra Ivica Radić. Kroz prigodnu propovijed fra Ivica se […]

Župnik fra Kristijan Montina i pravoslavni svećenik otac Simon Turkić, na inicijativu župnika iz Žepča fra Josipa Jukića, potaknuli su svoje vjernike da nadilazi nacionalne razlike te pokažu svoju kršćansku ljudskost, prikupljajući novac za oboljelog šestogodišnjeg dječaka iz Bistrice kraj Žepča, čiji je otac srpskog, a majka hrvatskog podrijetla.

“Čim sam dobio pismo od fra Josipa iz Žepča, sjetio sam se fra Kristijana Montine, župnika iz Wiesbadena, velikog humanitarca, kojeg sam zamolio da pomognemo oboljelom dječaku. Fra Kristijan je pokrenuo humanitarnu akciju u svojoj župi u Wiesbadenu, a mi smo na službi obavijestili i pozvali naše vjernike da pomognu te su prikupili 3515 eura. Ovom akcijom smo pokazali da je najljepša ljubav ona prema bližnjemu i da su djeca ta koja spajaju ljude bez obzira na vjeru i naciju”, rekao je otac Simon Turkić, prenosi portal zivazajednica.de.

Fra Kristijan Montina angažiran je u humanitarno-karitativnom djelu Kruh Svetog Ante. I prije je imao iskustva s humanitarnim akcijama te je rado prihvatio sudjelovati i u prikupljanju novca za oboljelog dječaka…

„Na prijedlog oca Simona Turkića odmah sam pokrenuo humanitarnu akciju kako bismo pomogli obitelji u potrebi. Na jednoj svetoj misi sam najavio, a vjernici su se odazvali te je skupljeno 3710 eura. Ova akcija je lijepa gesta približavanja Katoličke i Pravoslavne Crkve“, istaknuo je fra Kristijan.

Tko je mladi franjevac koji je oduševio Hrvate u Wiesbadenu? Do svoje 15. godine je mucao, a onda se dogodilo čudo

Duhovnu obnovu za vjernike u Hrvatskoj katoličkoj župi u Wiesbadenu protekli vikend održao je fra Marin Karačić, franjevac Hercegovačke provincije te autor i izvođač brojnih duhovnih pjesama. Na klavijaturama ga je pratio Luka, student pete godine medicine. Sva tri dana program je bio vrlo bogat, a sastojao se od duhovnih nagovora, svete mise i klanjanja […]

Ukupno je prikupljeno 7225 eura, a predaji novca, uz fra Kristijana i oca Simona, prisustvovali su i otac Slobodan Tijanić, Saša Ćelić, član crkvenog odbora Srpske pravoslavne općine u Frankfurtu te Ivan Džambo, koji će novac predati obitelji iz Bistrice uoči katoličkog Božića ove godine.