Marija Bošnjak

‘Iako je odrađeno već više od 6700 sati individualne nastave uživo, novim susretima radujem se iznova’

16. rujna 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Ovaj tjedan započeo je novi ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Jesenski semestar pohađat će 21 polaznik iz 11 zemalja (Argentina, Čile, Hrvatska, Indonezija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Paragvaj, Sjedinjene Američke Države, Španjolska, Turska), od čega je pet stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i isto toliko stipendista Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvati iz Paragvaja, Argentine i Čilea dobili stipendije za učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2022./23. dodijelio je ukupno deset stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji organiziraju: Sveučilište […]

„Uvijek se prije početka svakoga novoga semestra prisjetim iščekivanja našega prvoga probnoga tečaja i susreta s prvim polaznicima, sad već davne 2011. godine kada se e-učenje i poučavanje hrvatskoga kao inoga mnogima činilo nemogućim i nestvarnim, osim nama autoricama, odnosno Lidiji, Zrinki i meni te našoj voditeljici Zrinki Jelaska. Naravno, veliku smo podršku imale i od naše kolegice Lade i Hrvatske matice iseljenika čija je tadašnja ravnateljica Danira Bilić i pokrenula inicijativu, kao i Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te našega SRCA, no mislim da je jedino naš stručni tim u potpunosti bio svjestan u kakav se veliki projekt upuštamo. S godinama projekt ne samo da je opstao, nego je rastao interes za njega. Iako je odrađeno već više od 6700 sati individualne nastave uživo, radujem se prvome susretu s novim polaznicima na isti način i s istim osjećajem koji sam imala i prije prvoga sata u proljeće 2011. godine”, rekla je dr. sc. Marija Bošnjak, prva službena e-lektorica hrvatskoga kao inoga jezika Sveučilišta u Zagrebu.

Tečaj HiT-1 provodi se putem sustava za e-učenje, ali uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga.

Održava se dva puta godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni e-lektori.

Njegovu je vrijednost prepoznao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu deset semestralnih stipendija, a od ove akademske godine i Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje deset stipendija polaznicima iz Južne Amerike.

Dodijeljena 441 stipendija za učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskoga jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je za akademsku godinu 2022./23. ukupno 441 stipendiju za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj. Nastava će se održavati na Filozofskom fakultetu […]

Najavljujemo i HiT-1 cikluse za 2023.: proljetni semestar 6. ožujka – 28. svibnja 2023. (prijave do 24. veljače 2023.), jesenski semestar 11. rujna – 3. prosinca 2023. (prijave do 1. rujna 2023.).

Detaljnije informacije mogu se pronaći na ovoj poveznici…

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika