Hrvatsko katoličko sveučilište

Istaknuta mogućnost povezivanja s dijasporom kroz obiteljska savjetovališta

20. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko katoličko sveučilište

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba dr. sc. Anita Dučkić Sertić i doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju, tijekom svog boravka u Njemačkoj posjetili su zakladu Njemačke biskupske konferencije Renovabis i zakladu Das Kindermissionswerk Die Sternsinger.

Norval: Ovo su novi članovi Župnog vijeća i Odbora centra

Župa Kraljica mira u Norvalu izabrala je četvoricu novih članova u Župno vijeće i Odbor hrvatskog kulturnog i društvenog centra. To su Tony Marinčić, Dragan Pejić, Miro Stanić i Željko Ćorić. Podsjetimo, župljani su predložili osmoricu članova: Simona Čambera, Željka Ćorića, Stephena Yuriceka, Tonyja Marinčića, Krešimira Leku, Dragana Pejića, Tomislava Šimovića i Miru Stanića. “Dosadašnjem […]

Na sastanku u zakladi Renovabis predstavili su rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta te rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba. Uslijedio je posjet zakladi Das Kindermissionswerk Die Sternsinger u Aachenu, glavnom partneru Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba.

Hrvatsko katoličko sveučilište

U Aachenu je rektor Tanjić predvodio misno slavlje kod Siromašnih sestara svetog Franje. Osim toga susreli su se s fra Ivicom Radićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Aachenu.

Put je nastavljen u Düsseldorfu gdje je predstavnike Hrvatskog katoličkog sveučilišta primio generalni konzul dr. sc. Ivan Bulić, docent na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rektor Tanjić je za dvadesetak članova Matice iseljenika održao predavanje o ustrojstvu i djelovanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Docent Bošnjaković predstavio je kontekstualnu pozadinu i potrebu za osnivanjem Centra te djelovanje udruge HRD BIOS-a. Istaknuo je i mogućnost povezivanja s dijasporom kroz obiteljska savjetovališta. Voditeljica Centra doktorica Dučkić Sertić predstavila je dosadašnji i budući rad Centra.

Nakon Düsseldorfa uslijedio je susret s novinarom dr. Adolfom Polegubićem iz Frankfurta te vlč. Ivanom Cestarom, svećenikom Zagrebačke nadbiskupije, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Essenu. Predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta posjetili su crkvu Uznesenja Bl. Djevice Marije u kojoj je hrvatski slikar Dulčić izradio kompoziciju Uznesenje Bl. Djevice Marije (1966., freska), Znakovi euharistije (1966., mozaik) i Križni put (1966., 12 vitraja). Sva ta Dulčićeva djela, prema navodima povjesničara umjetnosti, imaju neprocjenjivu materijalnu vrijednost ne samo za hrvatsku zajednicu u Njemačkoj već i za hrvatsku likovnu umjetnost u cjelini.

Hrvati u Vancouveru oprostili se od fra Duje Bobana: Obilježili ste veliki dio mog odrastanja i podržali u vjeri

Hrvatska katolička župa Prečisto Srce Marijino u Vancouveru oprostila se u nedjelju od fra Duje Bobana, svoga dugogodišnjeg dušobrižnika koji je čak pola stoljeća služio hrvatskom narodu u Sjevernoj Americi. Fra Dujo Boban rođen je u Prugovu nedaleko od Splita. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1969. u šibenskoj katedrali. Nakon dvije godine pastoralnog rada […]

Put u Njemačkoj završili su u Münchenu u Hrvatskoj katoličkoj župi gdje ih je dočekao župnik fra Petar Klapež. Rektor Tanjić u nedjelju je predvodio sveto misno slavlje na kojem je propovijedao doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.