Hodočašće

Izlet Zavoda sv. Jeronima na Montevergine i u Avellino

30. travnja 2024. u 9:31

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mate Žilić

Svećenici studenti i poglavari, časne sestre, djelatnice te nekoliko prijatelja i suradnika Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu u subotu su bili na jednodnevnom izletu i hodočašću u Svetištu Montevergine, u talijanskoj pokrajini Kampaniji i gradu Avellinu smještenom u podnožju svetišta.

U Rimu doktorirao vlč. Nikola Tomašević

Svećenik Varaždinske biskupije Nikola Tomašević obranio je u srijedu na Papinskom visokom institutu za moralnu teologiju Alfonzijanskoj akademiji u Rimu doktorsku disertaciju pod naslovom “Welche Liebe zu den Tieren? Die philosophischen Überlegungen Robert Spaemanns als ein Beitrag zur theologischen Tierethik”. Disertacija je doprinos raspravi u moralnoj teologiji o moralnim obvezama prema životinjama. Polazeći od analize […]

Do svetišta su stigli uspinjačom, jednom od najstrmijih u Europi, koja povezuje gradić Mercogliano i samo svetište. Po dolasku u Montevergine, koje je dio benediktinske opatije koju iz 12. stoljeća, slavili su svetu misu u kripti sv. Guglielma. Misu je predvodio rektor Zavoda Marko Đurin, a propovijedao duhovnik o. Alan Modrić.

Mate Žilić

Nakon svete mise pod stručnim su vodstvom razgledali baziliku u kojoj se nalazi velika oltarna Gospina slika (ikona) iz 14. stoljeća poznata pod nazivom Madonna di Montevergine ili Mamma Schiavona.

Hrvatice iz Rima izabrale svoje dvije najistaknutije članice. Evo tko su one

Kulturna udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima, koja svojim mnogobrojnim aktivnostima okuplja najveći broj Hrvata i nudi razne aktivnosti u ovom gradu, svake godine dodjeljuje priznanje ženama koje su svojim djelovanjem najviše pridonijele širenju hrvatske tradicije i kulture te općenito promociji Lijepe Naše u Italiji. Tako su priznanje za “Ženu godine 2024.” dobile Alma Kumbarić i […]

U poslijepodnevnim satima su pak, također uz stručno vodstvo, ukratko prošetali gradom Avellinom te posjetili katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i pokrajnju crkvu Bratovštine Bezgrješnog Začeća s kriptom sv. Blaža.