Žena godine

Hrvatice iz Rima izabrale svoje dvije najistaknutije članice. Evo tko su one

13. ožujka 2024. u 10:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim

Kulturna udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima, koja svojim mnogobrojnim aktivnostima okuplja najveći broj Hrvata i nudi razne aktivnosti u ovom gradu, svake godine dodjeljuje priznanje ženama koje su svojim djelovanjem najviše pridonijele širenju hrvatske tradicije i kulture te općenito promociji Lijepe Naše u Italiji.

U hrvatskoj crkvi u Rimu održan zanimljiv korizmeni koncert

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u subotu je održan korizmeni koncert pod nazivom „Križu Svetom“ Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin iz istoimenog mjesta. Koncert je osmislio i njime dirigirao 27-godišnji Dominik Padarić, voditelj zbora i predsjednik Udruge, inače student Kraljevne glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ulogu moderatora preuzela je Anđelka Klemenčić. Idejno, […]

Tako su priznanje za “Ženu godine 2024.” dobile Alma Kumbarić i Tatjana Pavelić, istaknute članice hrvatske zajednice.

Alma Kumbarić veliku važnost posvećuje očuvanju i promoviranju hrvatske kulturne baštine i tradicije, kako u vlastitoj hrvatsko-talijanskoj obitelji tako i izvan nje. Rođena je u Slavonskom Brodu i fakultetski je obrazovana. Radno iskustvo stekla je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i tamo je radila kao znanstveni novak sve do preseljenja u Rim.

U Rimu je nastavila znanstveno istraživanje i rad na sveučilištu Roma Tre, gdje je obranila Doktorsku disertaciju iz Biologije (teme iz područja botanike). Slobodno vrijeme posvećuje velikom broju aktivnosti, od kojih joj najdraže mjesto zauzima izrada slastica i cake design. Aktivna je članica udruge te je sudjelovala u velikom broju projekata. Udana je za Talijana s kojim ima dvoje djece.

Hrvatski svećenici studiraju na devet crkvenih (sve)učilišta u Rimu. Evo i drugih podataka

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu obavio je redovitu godišnju vizitaciju Zavoda. Nadbiskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima Zavoda, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Uoči vizitacije održana je redovita godišnja sjednica Nadzornog odbora […]

Tatjana Pavelić uvijek je spremna pomoći i donirati Hrvatsko-talijanskom mozaiku Rim. Bivša je studentica orijentalne filologije arapskog i turskog jezika. Sanjala je posao na Bliskom Istoku u svojoj struci kojeg nikada nije pronašla.

U Rimu je upoznala svoga supruga. Njezin posao je složen i zahtjeva ozbiljnost, preciznost i predanost, ali i vještu komunikaciju.

Organizira praćenje svih utakmica europskog i svjetskog prvenstva u nogometu. Tanja Pavelić danas je uspješna poduzetnica vlasnica restorana, pizzerije, bara i enoteke u središtu Rima.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila Stepinčevo

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica u subotu je proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo […]

Dodajmo na kraju kako je završni dio večeri održan uz gastronomske delicije domaćice Tanje Pavelić, vlasnice Librerije Enoarcano, uz neizostavnu tortu Alme Kumbarić, koja je i ove godine ugodno iznenadila svojim slastičarskim umijećem.