Vrijedna zbirka

Izložba o braći Seljan kreće na veliku turneju u Južnu Ameriku

25. ožujka 2022. u 8:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Etnografski muzej kreće na veliku turneju po Južnoj Americi s izložbom “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi”. Održavanje izložbe planirano je u gradovima: Asuncion (Paragvaj), Santiago (Čile), Lima (Peru), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil).

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Otvorenje prve izložbe i početak ovog značajnog gostovanja je u Asuncionu (Paragvaj), 30. ožujka 2022. godine. Izložba će biti predstavljena povodom šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji će se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održati u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Događaj će se održati u užem kulturnom središtu grada u reprezentativnom prostoru Manzana de la Rivera, Casa Castelvi, od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine.

Karlovčani, braća Mirko i Stevo Seljan, nakon povratka iz Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II., otišli su 1903. godine u Južnu Ameriku gdje su sljedećih deset godina istraživali prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država angažirale su ih za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Proveli su brojne ekspedicije, što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama.

Neugodno iskustvo Hrvata oženjenog domorotkinjom: Odbili su nam dijete upisati u vrtić

Neugodnosti nam se mogu dogoditi svugdje: doma, kod prijatelja u posjeti, na godišnjem odmoru, ili, što je kod nas Hrvata najčešći slučaj, na privremenom ili stalnom radu u inozemstvu. Neugodnosti koje sam ja sa svojom obitelju doživio baš u tome inozemstvu, u zemlji veličine američkog Teksasa i Oklahome zajedno, sa samo jednim milijunom žitelja, posebne […]

Etnografski muzej u Zagrebu čuva navedenu dokumentaciju i vrijednu zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike. Braća Seljan bila su povezana s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a. Radili su na njihovom međusobnom povezivanju, ali i ostvarivali su poslovne suradnje. Mirko je poginuo 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osnovao je obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je preminuo 1936. godine.

Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada. Autorica izložbe je Marija Živković, a autorice likovnog postava Iva Hrvatin i Marita Bonačić.

Mirko i Stjepan bili su najpoznatija hrvatska braća na svijetu. U Etiopiji je jedno naselje čak nosilo njihovo prezime

Danas ću vas upoznati s dvojicom braće Seljan, Mirkom i Stjepanom, koji su bili željni cijeli svijet vidjeti, istraživati, proučavati i mijenjati ga. Htjeli su zadovoljiti svoje znatiželje i reći drugima što su naučili na svojim putovanjima. Braća su rodom iz Karlovca. Mirko je rođen 1871. godine, a Stjepan/Stevo 1876. Mirko je pošao iz rodnog […]

Izložba je ostvarena u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u okviru obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a realizirana zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ured za kulturu Grada Zagreba.