Značajan čimbenik

Jandroković s Hrvatima u Austriji: Želimo imati što snažnije veze s mlađim naraštajem koji se ovdje sve bolje i bolje snalazi

10. rujna 2021. u 7:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Goran Cindrić (sabor.hr)

Nakon što je ovaj tjedan sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet glavnom gradu Austrije završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u toj zemlji.

Kardinal Puljić s Hrvatima u Austriji: Sjeme koje Bog sije u nas posijano je na krštenju

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić od 14. do 16. svibnja boravio je u Austriji, u pohodu HKM Salzburg i HKM Innsbruck. Povod njegova pohoda bila je podjela sakramenta potvrde ovogodišnjim krizmanicima misija, prenosi Katolički tjednik. Stigavši u Salzburg 14. svibnja predvečer, kardinala je dočekao voditelj misije i župnik fra Zlatko Špehar sa svojim suradnicima. […]

Jandroković se prije toga susreo s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, ali i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

S hrvatskim poduzetnicima i predstavnicima kulturnog i javnog života predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je o jačanju daljnje suradnje…

“Želimo imati što snažnije veze s mlađim naraštajem Hrvata koji se sve bolje i bolje snalazi u Austriji. Hrvatska želi razvijati kvalitetan odnos sa svim Hrvatima, s predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina, pa tako i ovdje u Austriji”, rekao je Jandroković.

Okupljenima je govorio o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, a predstavnike Hrvata posebno je upoznao sa situacijom oko pandemije koronavirusa i obnovom nakon potresa. Predstavio je i strateške vanjskopolitičke ciljeve.

Dotaknuo se i tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s Austrijom, s kojom Hrvatska ostvaruje uspješnu suradnju u nizu područja.

Goran Cindrić (sabor.hr)

U razgovoru s Hrvatima u Austriji, naglasio je da hrvatska zajednica predstavlja značajan čimbenik u očuvanju hrvatske kulture i promicanju turizma, na čemu im je posebno zahvalio.​..

Darko nastupa za ATSV Stadl Paura: Dobro sam se snašao. Ljudi s naših prostora uvijek su spremni pomoći

Nekadašnji vratar Bačke iz Subotice i Tavankuta Darko Gabrić trenutačno nastupa za ATSV Stadl Paura, klub iz istoimenog mjesta u Gornjoj Austriji (područje Wels) koji se natječe u austrijskoj Regional Ligi Central. Budući da je jedan od rijetkih bačkista koji je uspio pronaći inozemni angažman, njegov intervju za Hrvatsku riječ je i svojevrsni način obilježavanja […]

“Hrvata u Austriji ima puno. Tu je 50 tisuća gradišćanskih Hrvata i 80 tisuća Hrvata koji su dolazili ovdje zbog posla, iz političkih razloga u prošlosti. Svi su oni za Hrvatsku iznimno bitni”, zaključio je Jandroković.