Peter Tomich

Kako je Hrvat branio Pearl Harbor i postao američki junak

14. srpnja 2023. u 9:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Honolulu, glavni grad najmlađe američke države Havaji, ima oko 400 tisuća stanovnika, a Hrvati su se tu uglavnom naselili zbog posla. Većinom su došli s područja Bosne i Hercegovine.

Hrvat koji je poginuo kao američki junak: Tek smo na pogrebu doznali pravu istinu

Neupućenog putnika u malom mjestu nedaleko od Zadra iznenadit će zgrada škole na kojoj je postavljena mramorna ploča s dvojezičnim englesko-hrvatskim natpisom: “Ova igrališta i radovi posvećeni su uspomeni na časničkog namjesnika Ivicu Jeraka, sina Debeljaka, građanina Sjedinjenih Američkih Država koji je poginuo na dužnosti”. Spomenute objekte namijenjene najmlađim mještanima sela u kojem živi 950 […]

Jedan naš čovjek ostavio je traga u tome gradu na tihooceanskom otoku. Bio je to pomorski kapetan John Dominis Gospodnetich, s otoka Brača, koji je plovio između Bostona i Honolulua između 1820. i 1840. godine.

U braku s Mary Jones, kapetan Dominis dobio je sina Johna Owena te su se naselili u Honoluluu. U središtu grada kapetan Dominis izgradio je kuću u kolonijalnome stilu. Budući da je poslije postala rezidencija havajskih guvernera, dobila je naziv Washington Place u čast američkoga predsjednika Georgea Washingtona.

John Dominis nestao je u brodolomu, a njegov sin John Owen (1831. – 1891.) mnogo godina kasnije imenovan je guvernerom, oženio se havajskom princezom Lydijom i postao havajski princ. Živjeli su u Washington Placeu do njegove smrti 1891.

Nedugo nakon Johnove smrti supruga mu je bila okrunjena kao posljednja havajska kraljica Lili uokalani. Johna Owena smrt je spriječila da postane kralj. Podaci o Gospodnetichu i njegovoj supruzi čuvaju se u muzeju Bishop u Honoluluu.

Chicago

Postao junak hrvatskog iseljeništva nakon što je osuđen na 16 godina zatvora: Doći će vam drugi iza mene!

Poznato je da su doznake od hrvatskog iseljeništva bile i ostale velike, pa i pregoleme. Na primjer, prema podacima Svjetske banke, Hrvati iz svijeta samo su u godini 2016. poslali doma 2,253 milijarde dolara. Doznajemo, također, da je od 1993. do 2015. u Hrvatsku od iseljeništva ušlo više od 65 milijardi dolara. Ovo su približni […]

Američki junak Peter Tomich

Daleki Havaji kriju još jednu hrvatsku priču. Junak Drugoga svjetskog rata bio je Peter Tomich, rođen u Prološcu pokraj Vrgorca 1893. godine. Zvao se Petar Herceg, a obiteljski nadimak bio im je Tonić, što se kasnije pretvorilo u prezime Tomić.

U Ameriku je stigao 1913. i stupio je u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu gdje je bio glavni strojar na razaraču Utah. Početak Drugoga svjetskog rata zatekao ga je u Pearl Harboru na Havajima kada su Sjedinjene Američke Države napali Japanci 1941. godine.

Tomich je održavao pogođeni brod sve dok preživjeli u napadu nisu dospjeli do obale. On je na kraju izgubio život. Razarač Utah i danas stoji potopljen u ratnoj luci Pearl Harbor, ali na mjestu koje nije otvoreno za posjetitelje.

Američka mornarica odužila se hrabrome Hrvatu već u prosincu 1942. godine kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime USS Tomich. Predsjednik Franklin D. Roosevelt odlikovao ga je postumno Medaljom časti američkoga Kongresa koja je godinama bila pohranjena na Pomorskoj akademiji u dvorani Tomich Hall.

Zvonko Bušić nadao se da će doći do buđenja. Do samoga kraja: Dosadan je i tužan život u narodu u kojem nema heroja

Zvonko Bušić vjerovao je kako dobre stvari trebaju biti dostupne svima. Ono za što je živio, radio i vjerovao, za što je podnio žrtvu, objavljeno je u knjizi “Zdravo oko”, koja je dostupna na Amazonu. pod nazivom “All Visible Things”. Poglavlje po poglavlje, kap krvi po kap krvi i život dan po dan objavljujemo svaka dva tjedna […]

Tek 18. svibnja 2006., kada je nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, medalja je predana Tomichevoj obitelji.

Hrvatska matica iseljenika