Nataša Špiranec

Kako je slovenska Hrvatica postala ‘šaptačica biljkama’

25. siječnja 2022. u 4:19

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Objavljujemo razmišljanja slovenske Hrvatice Nataše Špiranec o velikim potencijalima obiju država na području aromaterapije i uzgoja ljekovitih aromatičnih biljki.

FOTOGALERIJA: Slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava

Na 9. kongresu hrvatske kulture u Mariboru koji je održan u subotu u Vetrinjskom dvoru, slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava iz cijele Slovenije. Kroz pjesmu, folklor i prezentaciju rukotvorina sudionici su prisutnima pokazali svoje korijene. “Počastili su nas svojim prisustvom Boris Grgić, veleposlanik Republike Hrvatske u Sloveniji, Romana Franulović-Bušić, ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske […]

Ja sam Nataša Špiranec, u najširem smislu bavim se ljekovitim i aromatičnim biljem, a ako bih morala izmisliti zanimanje svojih snova koje s najvećom ljubavlju obavljam već nekoliko desetljeća, to bi se zanimanje zvalo „šaptačica biljkama“.

Privatni album

U ovom članku rado ću podijeliti nekoliko svojih razmišljanja u vezi s velikim potencijalima Slovenije i Hrvatske na području aromaterapije i uzgoja ljekovitih aromatičnih biljki. Mnoga od njih dolaze još iz vremena pisanja moje knjige o aromaterapiji, koja je izašla prije otprilike pet godina i za sada je još uvijek jedina knjiga te vrste na slovenskome u Sloveniji. Možda će se do kraja ovoga priloga ispostaviti da su Hrvatska i Slovenija u mnogočemu puno isprepletenije nego nam se čini, pogotovo što se tiče golemog bogatstva flore i faune te bezbrojnih tradicionalnih načina njihova doživljavanja, upotrebe i štovanja.

AROMATERAPIJA – DIŠEĆI PORTRETI

Ako se za trenutak zaustavim na svojoj knjizi „Aromaterapija – diše i portreti“, najprije bih voljela naglasiti da je pisanje ove duge knjige od 364 stranica bilo nevjerojatna avantura učenja, upoznavanja biljki, njihove biologije i kemije, pokušaja artikulacije moga složenog odnosa s njima… U njoj se nalaze detaljni opisi više od 50 aromatičnih ljekovitih biljki i kompletne upute za početak rada s njima i pripadajućim pripravcima. Možda bih sadržaj najbolje sažela citatom njezina recenzenta doc. dr. Damjana Janeša, mag. farm., koji je kao profesor farmakognozije i te kako znao cijeniti moj laički pristup.

„Pred vama se nalazi suvremena knjiga o aromaterapiji. Knjiga koja ne govori samo o dobivanju i upotrebi eteričnih ulja i drugih aromatičnih tvari, nego sadrži znanje i iskustva s ljekovitim aromatičnim biljem iz mnogih područja. To nije znanstvena knjiga, ali se oslanja na znanstvene dokaze, poštuje tradiciju i – vrlo bitno – zdravu pamet. Način obrade tematike, osobni stil pisanja, bogato iskustvo, strast s kojom autorica piše te njezin odnos prema biljkama oduševljavaju i donose dobrodošlu svježinu na području aromaterapije na slovenskom prostoru. U knjizi će naći nadahnuće ljubitelji prirode, aromaterapije i domaće kozmetike, ali i pokoji znanstvenik kojemu poezija prirode nije tuđa“.

Nakon izlaska knjige radikalno sam promijenila svoj život u smjeru intenzivnijeg kontakta s biljkama pa sam odselila na selo, u prekrasan kameniti kutak Slovenije zvani Kras. I danas svakodnevno istražujem i treniram osjetila ne bih li pomoću saznanja stvorila terapeutski vrt koji će sadržavati sve što sam tijekom desetljeća naučila te to na povoljan način i nudila zainteresiranima.

Stjepan se vratio u Hrvatsku: Tko nikada nije bio stranac, ne zna što znači biti doma, među svojima

Profesor filozofije Stjepan Blažević, koji još nikada nije bio u prilici raditi u struci, rođen u Argentini, povratnik u Hrvatsku, pripremio je neke pedagoško-didaktičke materijale koji se mogu koristiti u nastavi filozofije i etike… Kada i gdje počinje Vaša životna priča? Gdje su Vaši hrvatski korijeni? Moja životna priča počinje u Buenos Airesu. Djedovi i […]

ZA KVALITETNIJI ŽIVOT

Aromaterapija njeguje, opušta i liječi. Definitivno nam može pomoći doći do boljega i kvalitetnijega života – aromaterapeutski pripravci nam na ugodan i ekološki način zamjenjuju sintetičku kozmetiku i deterdžente, dočaravaju pravi pravcati kućni wellness i olakšavaju bezbroj sitnih nedaća svakodnevice. Opremljeni osnovnim znanjima aromaterapije, možemo kreirati prirodne botaničke parfeme, povoljno utjecati na atmosferu doma i drugih zatvorenih prostorija, uživati u izradi vlastite kozmetike stvorene upravo za našu kožu…

Aromatične ljekovite biljke fascinantni su izvor eteričnih ulja, mirisnih biljnih ekstrakata koje na puno načina koristi aromaterapija. Pogotovo u posljednjem desetljeću informiranost, pristupačnost, pa i proizvodnja eteričnih ulja, dostigle su neslućene dimenzije. I tu polako dolazimo na zajednički mirisni proplanak obiju meni jako dragih zemalja – Hrvatske, zemlje mojih dragih predaka te Slovenije, zemlje u kojoj živim i koja mi predstavlja dom koji nevjerojatno volim i cijenim.

Obje zemlje posjeduju golemo bogatstvo koje je na prvi pogled skriveno očima, ali ga udišemo svaki put kad tražimo mir i spas u majčici prirodi. Šume mirišu po osvježavajućoj crnogorici, morski povjetarac nosi pramenove lavande, smilja, ružmarina i ostalih članova velike mediteranske obitelji mirišljavih biljaka, obale rijeka odišu svježinom menti, vrtovi vrijednih stanovnika su prepuni različitih ljekovitih aromatičnih biljaka uvezenih iz svih kutaka zemaljske kugle: ruža, agruma, mirišljavih geranija… Nipošto ne smijemo zaboraviti i na naše biljno blago. Matičnjak, stolisnik, kamilice, timijan, vrisak samo su najpoznatije ljepotice među njima. I Slovenci i Hrvati su narod vrtlara, travara i zaljubljenika u biljke.

MIRISNA BEZGRANIČNOST DRŽAVA

Meni su ljubav prema biljkama usadile tetke i bake već u ranom djetinjstvu, kada sam ih kao gradsko dijete pomno promatrala pri radu u vrtu, kuhanju, uz brigu za domaće životinje… Nikada neću moći izraziti dovoljno zahvalnosti što sam rođena baš kao potomkinja divnih balkanskih žena, vještih mnogočemu što ja još moram otkriti kada sazrem i skupim dovoljno znanja.

Kasnije, kada me je već fascinirao rad s ljekovitim biljem i eteričnim uljima, život mi je na put doveo mnoge drage ljude, pune znanja i želje da to znanje dijele. Među njima su bili znanstvenici, seljaci, aromaterapeuti, kemičari, destileri… Prijateljstva su to koja volimo zvati „biljna prijateljstva“, kod kojih gotovo ništa ne može ići po zlu jer su zlatna nit koja ih veže – svima drage biljčice.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

A tu ću i završiti svoje kratko razmišljanje o mirisnoj bezgraničnosti država moje prošlosti i sadašnjosti. Unatoč čudnim i u mnogočemu nepovoljnim vremenima u kojima se nalazimo, aromatične biljke još uvijek rastu i mirišu, još uvijek nam nude svoje brojne dobrobiti. Iste su i u Hrvatskoj i u Sloveniji, obje države su neobično bogate njima. Za istinske ljubitelje biljki i prirode granice između njih ne postoje jer su obje države oduvijek dom naših voljenih zelenih prijateljica i hraniteljica!

Nataša Špiranec, Hrvatska matica iseljenika