Budimpešta

Milas: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava

8. prosinca 2022. u 16:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Jučer je u Budimpešti održana XVI. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske.

Dodijeljeno 5,7 milijuna kuna za 97 projekata i programa

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama za 2022. godinu. “Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se s ciljem očuvanja i poticanja kulturne, znanstvene, gospodarske, sportske i druge suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. […]

Teme su se odnosile na ključna manjinska pitanja, kao što su pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, pravo na održavanje i razvijanje obrazovanja i medija na manjinskom jeziku i pismu, ostvarivanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima te važnost nastavka razvijanja bolje prometne povezanosti i poticanja ekonomskog razvoja krajeva u kojima žive predstavnici dviju manjina. Razmotrila se i provedba preporuka donesenih na prethodnoj sjednici održanoj 12. prosinca 2019. u Zagrebu.

„Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Republici Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim međunarodnim standardima te u europskim okvirima predstavljaju ogledni primjer uspješne i dobre prakse, a iste stavove imaju i relevantne institucije, poput OESS-a ili Vijeća Europe. Ono što je najvažnije, velika većina onih zbog kojih smo se danas i okupili, a to su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dijeli iste stavove i mišljenja. Hrvatskoj i mađarskoj strani važno je razvijati prekograničnu suradnju i prometnu infrastrukturu – području u kojem se proteklih godina puno učinilo dok je suradnja u području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra te po tom pitanju treba zadržati kontinuitet”, rekao je Zvonko Milas, državni tajnik i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Milas je istaknuo kako rad i djelovanje jasno pokazuje da se puno može postići kada se pokaže dobra volja i kada se radi aktivno, vrijedno i usmjereno: „Od 2017. do danas ostvareno je puno projekata važnih manjinama u obje države u svim područjima društvenog života te s pravom možemo reći kako je ovo najuspješnije razdoblje po pitanju realizacije preporuka MMO-a, a time i dodatnom unaprjeđenju manjinskih prava u obje države”.

Što donosi novi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske?

Ministar financija Marko Primorac u Washingtonu će potpisati Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak. Ministarstvo financija istaknulo je kako je riječ o važnom ugovoru i potpisivanju, kojim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dviju država… […]

Državni tajnik Milas u svojem je završnom obraćanju zaključio kako je Vlada Republike Hrvatske 2020. nekoliko projekata proglasila strateškim projektima za Hrvate izvan Republike Hrvatske i za njih svake godine osigurava izravnu i vrlo značajnu potporu, a jedan od tih projekata je Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu koje je, uz Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Republike Hrvatske.