Vijesti iz diplomacije

Ministar Grlić Radman u Bugarskoj, Nebojša Koharović predao vjerodajnice u Singapuru

12. listopada 2021. u 16:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je danas u službenom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se susreo s tamošnjim ministrom vanjskih poslova Svetlanom Stoevim.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

Ministar je istaknuo izvrsne odnose Hrvatske i Bugarske, čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, kao i bliskoj kulturnoj baštini te zajedničkim interesima u Europskoj uniji.

Ministri su razmijenili mišljenja o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje u multilateralnim i europskim formatima, kao i veće gospodarske suradnje i ulaganja.

Razgovarali su, također, o pridruživanju Hrvatske i Bugarske schengenskom području i eurozoni…

“To je važno za dublju integraciju Hrvatske i Bugarske u našu europsku obitelj, te je u interesu cijele Europske unije da se ti ciljevi realiziraju u što skorije vrijeme“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministri su razmijenili mišljenje i o stanju u Jugoistočnoj Europi te o procesu proširenja Europske unije.

„Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja, jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija“, dodao je ministar Grlić Radman, naglasivši da je važno da se proces proširenja nastavi za dobrobit tih zemalja, kao i cijele Europske unije.

Milas: Takvi stavovi predstavljaju neprijateljski čin prema hrvatskom identitetu

U nedavnoj odluci Odbora za standardizaciju srpskoga jezika koje su zatim prihvatile i tamošnje nakladničke kuće, navedeno je da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika te da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski. Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je nijekanje hrvatskog jezika, a […]

Sljedeće godine obilježit će se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Bugarskom.

„Kako bismo zadržali te tradicionalno dobre i snažne kulturne veze, izražavamo zadovoljstvo pripremama i planovima za projekte promicanja kulture u povodom uspostave diplomatskih odnosa. To će biti prilika za dodatno snaženje i proširenje naših bilateralnih odnosa“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Također, Grlić Radman potpisao je s bugarskim ministrom kulture Velislavom Minekovim program o suradnji u području kulture za razdoblje 2021. – 2024., što će dodatno intenzivirati kulturnu suradnju i prijateljstvo između Hrvatske i Bugarske.

Tijekom posjeta Bugarskoj, ministar se sastao i s predsjednikom Vlade Stefanom Janevim te predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. Nakon susreta na najvišoj razini, ministar je sudjelovao na događaju u okviru Konferencije o Budućnosti Europe, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bugarskog Ministarstva vanjskih poslova te Predstvaništva Europske komisije u Bugarskoj. U svom obraćanju ministar se dotaknuo izazova s kojom se susreću europski građani te posebno istaknuo negativne demografske trendove i nužnost njihova rješavanja na najvišim razinama.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U vijestima iz diplomacije dodajmo kako je održana ceremonija uručivanja vjerodajnica nerezidentnog veleposlanika Republike Hrvatske Nebojše Koharovića, predsjednici Republike Singapur Halimah Yacob.

Što će hrvatska zajednica u Sydneyu učiniti s 26 milijuna dolara dobivenih od prodaje kluba? Franović: Kupovina drugoga? Za koga?

Marko Franović, istaknuti član hrvatske zajednice u Australiji, za Domovinu je komentirao prodaju Hrvatskog kluba „Sydney“ u Punchbowlu, o čemu smo prošli tjedan obavijestili svoje čitatelje. Upravo je posljednja velika proslava prije zatvaranja bila Franovićev 80. rođendan, u svibnju ove godine. “Nemamo više najveći hrvatski klub u Australiji, ali i u svijetu. Mogao je biti […]

U kraćem razgovoru naglašena je pojačana diplomatska prisutnost Republike Hrvatske osnivanjem Konzulata u Singapuru, prvom većem ulaganju u Hrvatskoj preuzimanjem Kupara od strane HPL grupe te suradnji u multilateralnim okvirima. Obje strane istaknule su potencijale u turističkoj i prometnoj suradnji.