Toronto

Ministar na sastanku s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore

14. travnja 2023. u 8:23

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak u Torontu s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore predvođenim Johnom Marionom te Ivanom Grbešićem i Wanitom Kelavom.

Ministar Grlić Radman: Napori Hrvata koji su doselili u Kanadu bili su dio izgradnje ove zemlje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim […]

„Ova Komora ne samo da pridonosi političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već koristeći iskustva stečena u Kanadi značajno pridonosi i razvoju Hrvatske. Iskreno smo ponosni na postignuća hrvatsko-kanadske zajednice“, naglasio je ministar u razgovoru s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore.

Također, teme razgovora bile su trenutačne geopolitičke promjene koje potiču Hrvatsku i Kanadu na zajednički rad pri rješavanju izazova i jačanja zajedničke obrane i sigurnosti, otpornosti energetskih sustava i sigurnih opskrbnih lanaca. Daljnji poticaj za istraživanje mogućnosti za gospodarsku suradnju nudi hrvatsko-kanadska trgovinska razmjena koja je zabilježila porast u 2022. godini.

FOTO I VIDEO: Ministar Grlić Radman uručio Živku Knezoviću hrvatsko državljanstvo

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, jučer je u Chicagu posjetio Hrvatski etnički institut i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete obitelji. Tom prigodom ministar se sastao s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji ga je upoznao sa stogodišnjom franjevačkom prisutnošću na sjevernoameričkom kontinentu i sa […]

Sugovornici su istaknuli uspješnu suradnju Hrvatske i Kanade u području turizma. Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo više od sto tisuća kanadskih turista, a ponovno se uspostavljaju i izravne zrakoplovne linije…

„Uvjeren sam da će nam Hrvatsko-kanadska gospodarska komora i dalje pružati strateške savjete o tome kako ojačati naše odnose s Kanadom te će naše dvije države nastaviti ovaj partnerski i saveznički odnos“, zaključio je Grlić Radman.

Također, ministar Grlić Radman sastao se s predsjednikom Canadian Imperial Bank of Commerce Viktorom Dodigom, s kojim je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja hrvatsko-kanadske gospodarske suradnje, te mu zahvalio na doprinosu u jačanju veza Hrvatske i Kanade, kao i povezanosti hrvatskog iseljeništva s domovinom. Razmijenili su mišljenja o poticanju trgovinske razmjene i povećanja izravnih ulaganja kanadskih tvrtki u Hrvatsku.

Ministar Grlić Radman: Postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Ministar je po dolasku u New York, gdje će sljedeći tjedan sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, posjetio Hrvatsku katoličku misiju blaženog Ivana Merza te prisustvovao svetoj misi u crkvi Predragocjene krvi Kristove u njujorškoj […]

Ministar je posjetio i Hrvatsko franjevačko središte Kraljice mira u Norvalu koje desetljećima okuplja brojne hrvatske iseljenike te naglasio kako zajedništvo i hrvatski duh čine tu zajednicu mostom kulture Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u Kanadi.

Facebook