Spremnost na suradnju

Ministrica Gordana Čomić jamči skoro rješavanje važnijih pitanja Hrvata u Republici Srbiji

10. lipnja 2021. u 11:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska riječ

Gordana Čomić, ministrica ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga Republike Srbije posjetila je u utorak Hrvatsko nacionalno vijeće, u okviru višednevnog obilaska i susreta s predstavnicima nacionalnih vijeća u Republici Srbiji.

Hrvati u Srbiji digitalizirali fotografije javnih proslava od 1911.

Krajem svibnja 2021. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji. U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, otvorenoj krajem 2019., […]

“Sastanak je bio konstruktivan i u trajanju od dva sata uspjeli smo razgovarati o svim otvorenim pitanjima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. To su pitanja zajamčenih mandata, zastupljenosti u javnom sektoru, popisa stanovništva, visine financijskih sredstava koja se izdvajaju za rad HNV-a i osnivanje Hrvatskog školskog centra. Razgovarali smo i o obrazovnoj reformi, kulturnoj baštini, broju zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodini, neprovedbi službene uporabe jezika i pisma u praksi, slici Hrvata u medijima i o sudjelovanju u projektima koje financira Europska unija. Budući da se krajem prošle godine ministrica Čomić uspješno zauzela da se financijska sredstva ne umanje vijećima za 20 posto, vjerujemo da će jednako uspješni biti i njezino zalaganje i ishodi po svim ostalim pitanjima koje smo danas otvorili”, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

Obraćajući se novinarima, ministrica Čomić izjavila je kako će utvrditi jesu li otklonjene sve prepreke u vezi s Hrvatskim školskim centrom i prosuditi što po tom pitanju treba napraviti ministarstvo, a što Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Upitana o izravnim mandatima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, kakvi postoje u Republici Hrvatskoj za srpsku nacionalnu manjinu i dio su bilateralnog sporazuma koji se u Republici Srbiji u ovom pogledu ne primjenjuje, Čomić je odgovorila…

“Izmjene i dopune Zakona o izborima nažalost nisu u nadležnosti našega ministarstva. Ono što možemo jest otvoriti prostor za dijalog svih zainteresiranih strana. To smijemo, to nam je nadležnost kada se radi o reprezentativnosti nacionalnih manjina, kako je sada riješeno i kako se želi mijenjati. To možemo, ali nećemo biti predlagači Zakona o izborima, jer nije nam u nadležnosti. Bit ćemo pomagači da se nađe najbolje rješenje!”

Tri milijuna kuna hrvatskim udrugama u Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Osječko-baranjske županije, realiziralo je natječaj za sufinanciranje različitih programa i aktivnosti hrvatskih udruga na području Srbije koji je bio otvoren do 21. studenoga 2020. godine. Fond je iznosio tri milijuna kuna, a najviše po projektu dodijeljeno je 200 tisuća kuna. Spomenuti iznos dobilo je […]

Na pitanje o tome što će poduzeti po pitanju inicijative HNV-a da se po načelu pozitivne diskriminacije, po kojem je „bunjevački jezik“ uveden kao službeni jezik u Gradu Subotici, hrvatski jezik uvede u Gradu Somboru i općinama Apatin i Bač – na što do sada nije došao nikakav odgovor, Čomić je odgovorila kako će nakon obilaska svih nacionalnih vijeća biti navedene sve prepreke u svezi sa službenom uporabom jezika i pisma te „da se u službenu uporabu jezik nacionalne manjine mora uvesti ako manjine čine 15, odnosno deset posto stanovništva, ali i da se jezik nacionalne manjine može uvesti kad god hoćete ako imate pameti”, zaključivši kako će “to će biti naše pitanje za sve one nadležne za službenu uporabu jezika, tamo gdje su Hrvati zainteresirani za uvođenje hrvatskog u službenu uporabu”.

O zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u lokalnim popisnim komisijama na popisu stanovništva 2022. godine, Čomić je najavila da će se precizirati koje su obveze institucija Republike Srbije u vezi s ovim pitanjem, dodavši kako je važno ohrabriti ljude da slobodno izjašnjavaju ono što jesu i da u tom pravcu i ministarstvo poduzima potrebne mjere.

Uz nju su na sastanku kao predstavnici Ministarstva bili prisutni i šefica kabineta Aleksandra Rašković, načelnica Odjela za unaprjeđenje prava nacionalnih manjina Biljana Marković, državna tajnica Olena Papuga, državna tajnica Mina Polović-Jočić, državni tajnik Ninoslav Jovanović, posebna savjetnica Katarina Štrbac, posebna savjetnica Nada Lazić i posebni savjetnik Vladimir Jovanović.

HNV u Republici Srbiji pisao predsjedniku Vučiću

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji uputila je 5. ožujka službeni zahtjev predsjedniku Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu u Gradu Somboru, općinama Apatin i Bač te na području cijele Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmjena […]

Uime HNV-a sastanku su prisustvovali: predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Vojislav Temunović, asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević i međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.