Mullingar

Misa na hrvatskom jeziku u središnjoj Irskoj

29. studenoga 2022. u 16:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Dublin

Hrvatska zajednica u irskom Mullingaru kojoj pripadaju i vjernici Tullamorea-Longforda-Athlonea, jučer se okupila u St. Paul’s Church na misnom slavlju na hrvatskom jeziku.

Nothing found.

Nakon ulazne pjesme vjernici su molili molitvu blaženoj Ozani Kotorskoj, djevici, čime su svoju filijalnu zajednicu u spomenutim gradovima središnje Irske preporučili nebeskom zagovoru ove drage, prve hrvatske blaženice iz “zaljeva hrvatskih svetaca” – Boke Kotorske. Tim činom ona je postala patron ove zajednice.

“Zanimljiv je detalj što se mi u ovoj zajednici okupljamo na naša misna slavlja u crkvi sv. Pavla – dok je uz crkvu u Kotoru posvećenoj istome svecu blažena Ozana (krsnog imena: Katarina Kosić) provela mnoge godine kao zazidana djevica – posteći, moleći, čineći žrtvu, časteći Muku Kristovu. Pritom je ubirala mnoge duhovne plodove koje je kroz duhovne savjete pružala svima koji su joj dolazili i kroz mali prozorčić na ćeliji jedini njezin kontakt s vanjskim svijetom, tražili od nje savjet i pomoć”, u propovijedi je rekao vlč. Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin, dodavši: “Očito da se Boga i njegov glas ne može čuti u buci, galami, pod svjetlima pozornice ovoga svijeta – nego u tišini, unutar četiri zida svoje duše, naših osobnih i obiteljskih molitvi, ove Božje kuće, kušajući po svakodnevnim patnjama, križevima, postovima i odricanjima svoju ljudsku slabost, krhkost, malenost i zazivajući Božju veličinu. Tu ćemo prikupiti sve odgovore na naše potrebe i pitanja – i moći dati odgovore na potrebe i pitanja naših bližnjih. To nam svjedoči život ove drage blaženice”.

Na kraju su okupljeni vjernici primili pojedinačni blagoslov relikvijom sv. Majke Tereze. Susret je završio lijepim druženjem i planiranjem nekih malih budućih zajedničkih koraka u ovoj zajednici.

Hrvati iz Dublina uplatili više od 1600 eura obitelji Herceg iz Petrinje

Iz Hrvatske katoličke misije Dublin javljaju kako je izvršena uplata 828.90 eura obitelji Herceg iz Petrinje. Sredstva su već utrošena na dogradnju, uređenje i grijanje montažne kuće u dvorištu njihovog obiteljskog doma u kojem žive otac, majka i dvije malodobne djevojčice. “Kako obnova njihova obiteljskog doma još nije niti započela, važno im je imati suho […]

“Gospodin neka vodi, a naša Nebeska Majka Marija, sv. Majka Tereza, bl. Alojzije, bl. Ozana i svi hrvatski i irski sveci i blaženici neka nas u našim potrebama zagovaraju u nebu”, zaključio je vlč. Levaković.