Chicago

Mise i prosvjedi hrvatske dijaspore završavali su na američkim televizijama

25. srpnja 2021. u 10:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Hrvatski katolički glasnik

U nedjelju. 7. srpnja 1991. godine, u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Chicagu, održana je sveta misa za Ravena Čuvala, prvu civilnu žrtvu srpske komunističke vojske u glavnom gradu Hrvatske, i za sve one koji su položili svoj život u obrani slobodne Hrvatske.

Emotivna pjesma koju su Hrvati posvetili Americi: Znojem i krvlju mi smo Te zalili i mnogo čelika za Tebe salili

Šumi more, urla; vrišti bura;nad nama je nebo plavo i visoko.Nezaboravni dani, svaka ova ura;tam’ daleko gleda svačije oko:kad ćeš doći Zemljo Nova? I sred mojih snova:gledam zemlju golemu i lijepunehotičnih gora, beskrajnih jezera,desetke nacija, rasa i vjera. Šume vali AtlantikaI svatko u mukupita bijelu lađu:“Kada ćemo prispjeti u luku?”Kroz ove pučine plavevozi nas spas.Amerika, […]

Tridesetogodišnji Čuvalo, suprug i otac trogodišnjeg sina, imao je jedan od najvećih pogreba nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu.

Misu u Chicagu predvodio je fra Hrvoslav Ban, a čikaška televizija na kanalu broj 2 prenosila je dijelove događaja i razgovore sa župnikom fra Matom Ruječaninom i rođacima ubijenog Ravena – dr. Antom Čuvalom i Lukom Mišetićem, predsjednikom Udružene hrvatske mladeži Chicaga. Tom izvješću televizija je posvetila veći dio vremena.

Također su u New Yorku i Milwaukeeju održane svete mise za hrvatske žrtve i za slobodu našeg naroda. I u tim gradovima televizija je posebnu pozornost posvetila misama.

Osim u tri spomenuta grada, gdje su organizirane masovne demonstracije na trgovima i ulicama, održani su veliki prosvjedi u svim većim središtima Amerike i Kanade u kojima žive Hrvati.

Tko su ovi hrvatski sokoli?

U domovini i hrvatskom iseljeništvu, uz hrvatske župe, ponos i svijest o tome tko smo održavala su razna društva. Među njima je veliki ugled uživao i Hrvatski sokol – u domovini od četnika progonjen, a u vrijeme Aleksandrove diktature zabranjen. Ovdje vidimo skupinu mladih hrvatskih sokola iz Chicaga. Fotografija je snimljena 1924. godine i odlično […]

Na Dan neovisnosti, u Chicagu su Slovenci i Hrvati organizirali veliki prosvjed u poznatom Grant Parku…

Hrvatski katolicki glasnik