Brezovica

Hrvatski misionar iz Ruande: Ovdje još uvijek ima dosta gladnih koji nemaju ni zemlje, ni kuće, ni posla

29. kolovoza 2022. u 8:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Don Danko Litrić, SDB, misionar iz Ruande, posjetio je u subotu sestre karmelićanke u Brezovici. Susret je započeo misnim slavljem koje je don Danko predslavio uz asistenciju don Stjepana Bolkovca, SDB, ravnatelja na zagrebačkoj Knežiji. On je pozdravio svoga subrata i napomenuo kako je misionareva želja bila da posjeti Karmel prije povratka u Ruandu.

Hrvatska misionarka iz Brazila: Od Amazonije bismo mogli štošta naučiti. Domorodački indijanci ovdje nikoga ne ostavljaju nezbrinutog

S. Beatrica Krstačić, redovnica Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa, gostovala je u subotu u Donjem Miholjcu gdje se susrela s Misijskom skupinom u Pastoralnom centru „Ivan Vajda“. Prisutnima je predstavila djelovanje Milosrdnih sestara Svetog Križa u misijama u Brazilu. Donjomiholjčani već više godina pomažu školovanje siromašne djece u toj zemlji kroz prodaju svojih rukotvorina ili […]

Don Litrić osvrnuo se u homiliji na svoj misionarski rad i obrazložio razlog dolaska; susret hrvatskih misionara u Rijeci, te kratki godišnji odmor tijekom kojega je posjetio svoje prijatelje kako bi ih upoznao još više sa životom i radom u Ruandi.

Osvrnuvši se na svoj misionarski rad rekao je, između ostalog, da je već 41 godinu misionar u Ruandi, a kroz te godine bilo je i radosti i tuge. Zatim je spomenuo svoje misionarske aktivnosti: po tri sv. mise nedjeljom i blagdanima, ispovijedanje vjernika, pomoć djeci u obrazovanju, te pomoć starijima i bolesnima. Nadalje je rekao da još uvijek ima dosta gladnih koji nemaju ni zemlje, ni kuće, ni posla. Čini za njih što je moguće, a ostalo prepušta Bogu.

„Kako činimo? Danas nam je Isus rekao: ‘svaki prema svojim talentima’, prema daru koji smo dobili; svećenik, časna sestra, brat, djed, roditelji… Svaki može učiniti puno dobra tamo u svome staležu. Puno, puno dobra! Zahvaljujem se časnim sestrama koje se mole za nas i molim ih da i dalje nastave moliti da bi mogli do kraja života služiti se darovima koji su nam dani. Do kraja! Da ne posustanemo u slabostima. Čovjek ne smije stati i reći: ‘Ja ne mogu’. Obećavam da ću se i dalje moliti za vas sa svojima u Ruandi i za svoju Domovinu, da u bogatstvu ne zaboravimo Boga, jer to je gore od siromaštva, pa da se svi zajedno nađemo sretni ovdje na zemlji i u vječnosti,“ zaželio je don Danko.

Iz Etiopije se javio hrvatski misionar: Ovdje bjesni rat. Rezerve su presušile i pomoć izvana prestala je dolaziti

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj prenijela su poziv misionara u Etiopiji don Josipa Solde na uključivanje u akciju pomoći u školovanja svećenika, piše IKA. Josip je priznao da je dobar dio života proveo u lutanju, i na tom putu često bi zatajio, izdao, uvrijedio Gospodina, ali i svoje bližnje. Međutim, kaže da umjesto da […]

Nakon misnoga slavlja vjernici su s radošću pozdravili misionara don Danka, obećali mu molitvu, duhovnu blizinu, kao i pomoć gladnima, a sestre su nastavile svojom molitvenom pratnjom podržavati ga na njegovom misionarskom putu u Ruandi, javlja IKA.