Hrvati u Njemačkoj

Na području Hrvatske katoličke misije Köln živi više od 12 tisuća Hrvata

10. svibnja 2023. u 11:34

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Krunicu Hrvata svega svijeta 13. svibnja molit će članovi Hrvatske katoličke misije Köln. Prije subotnjeg susreta upoznajte ovu brojnu hrvatsku zajednicu u Njemačkoj koja je utemeljena davne 1960. godine…

Prvi svećenik u kombiju – kapelici obilazio je Francusku i Hrvatima služio svetu misu: Kasnije smo izgradili centar, ali danas nemamo prava na njega

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 29. travnja predvodit će članovi Hrvatske katoličke misije Pariz. Tim povodom Dijaspora.hr objavljuje članak o ovoj zajednici Hrvata u Francuskoj… Hrvatska katolička misija u Parizu osnovana je 18. prosinca 1953. godine dekretom Pariške nadbiskupije. Prvi misionar bio je pater Teodor Bogdan Dragun, dominikanac, koji je misiju vodio do smrti […]

Počeci djelovanja Hrvatske katoličke misije „Blaženoga Alojzija Stepinca“ u Kölnu vezani su uz fra Krstu Šušnjaru i franjevce Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Zbog potreba liječenja fra Krsto je 1956. godine došao u Aachen u kojem je zatekao brojne Hrvate koji su uglavnom radili u rudnicima. Tada su se u cijelom katoličkom svijetu svete mise slavile gotovo isključivo na latinskom jeziku. Potreba za dušobrižništvom na materinskom jeziku bila je velika. Stoga je fra Krsto također otišao Hrvatima u Düsseldorf te konačno i u Köln.

Od 10. prosinca 1960. godine redovito slavi svetu misu za Hrvate u Minoritenkirche (crkva Manje braće), što ujedno označava i početak postojanja Hrvatske katoličke misije u Kölnu.

Hrvatska katolička misija Köln

Kölnska nadbiskupija 1966. godine dala je zajednici na raspolaganje misijske prostorije na adresi Am Rinkenpfuhl 10 koje je blagoslovio kölnski nadbiskup kardinal Josef Frings. Sljedeće godine udijelio je misiji pravo vođenja vlastitih matičnih knjiga i djelovanja kao samostalne župe za katolike hrvatskoga materinskog jezika.

Fra Krsto Šušnjara najprije je duhovno skrbio za Hrvate na području Kölnske nadbiskupije, a tek kasnije su osnovane misije u drugim gradovima: 1970. godine u Düsseldorfu, 1974. u Bonnu, 1987. u Leverkusenu, a 1988. u Wiehlu. Pastoralna skrb za ove i druge misije na području Kölnske nadbiskupije povjerena je franjevcima Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a u Wiehlu franjevcima Provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Zašto Hrvati u Buenos Airesu nisu toliko asimilirani kao u ostalim državama Latinske Amerike? Odgovor je jednostavan…

Predstavljamo Hrvatsko vjersko središte Sv. Nikola Tavelić iz Buenos Airesa, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 1. travnja. Prvi povijesni podaci o Hrvatima na području tadašnje Argentine spominju hrvatskog isusovca Nikolu Plantića koji je ondje doselio 1748. godine. Plantić je rođen u Zagrebu 1720. Bio je profesor logike na […]

Iako je od ove HKM-a Köln tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća nastalo više misija, novim ustrojstvom Nadbiskupije Köln 2006. godine izvornoj misiji ponovno su pripojene sljedeće: Bonn, Leverkusen, Wiehl i Bergheim (dio misije Neuss). Tako Hrvatska katolička misija Köln danas duhovno skrbi za pet zajednica (Köln, Bonn, Leverkusen, Bergheim i Bielstein).

Pastoralno djelovanje

Svake nedjelje misno slavlje je u svakoj od pet misijskih zajednica. Na nedjeljnu misu dođe otprilike oko tisuću vjernika. Mise preko tjedna su redovito utorkom i petkom u Kölnu (Mauritiuskirche) i četvrtkom u Leverkusenu (St. Antonius). Preko ljetnih praznika, kada velik broj vjernika pođe na godišnji odmor, svete mise preko tjedna su u misijskoj kapelici.

Posljednji petak u mjesecu u Mauritiuskirche, nakon mise u 18.30 sati je klanjanje. Po broju vjernika najbrojnija je zajednica Köln, zatim Bonn, Leverkusen, Bergheim i Bielstein. Tijekom školske godine vjeronauk za djecu od prvog razreda osnovne škole pa sve do srednjoškolskog uzrasta i priprave za svetu krizmu je četvrtkom u Leverkusenu, a subotom u Kölnu i Bonnu.

Osobita pozornost posvećuje se kvalitetnoj pripravi za sakramente svete pričesti i svete potvrde. Uz redovito održavanje vjeronauka, u HKM-u Köln u svim centrima postoje ministranti, djeluju pjevački zborovi, kao i čitači na liturgijskim slavljima. Redovito se održavaju tečajevi priprave za brak, kao i različite druge priprave za sakramente te zahvaljujući volonterima pouka za osnovnoškolsku djecu iz više premeta.

Hrvatska katolička misija Köln

U misiji već godinama djeluje Franjevačka mladež. Susret mladih i Frame organiziraju se petkom, a posljednji petak u mjesecu pjevanje tijekom večernje svete mise i nakon toga klanjanje animiraju Framaši i mladi. Tijekom liturgijske godine, prije večernjih svetih misa, moli se zajednička molitva krunice, u došašću se slave mise zornice, u korizmi se moli pobožnost put križa, pobožnost 13 utoraka sv. Anti te devetnice i trodnevice u drugim različitim prigodama.

Organiziraju se i povremene duhovne obnove, koncerti i predavanja, posebno kod priprave za proslavu Dana misije o blagdanu blaženog Alojzija Stepinca. Na prvu nedjelju u mjesecu skuplja se milostinja u tzv. „Kruh sv. Ante“, čime se pomaže potrebnim obiteljima i pojedincima u domovini, ali i na području misije.

Veliki intervju s pokretačem Krunice Hrvata svega svijeta: Jedna scena u Australiji slomila me kao rijetko što u životu!

U najnovijem broju Hrvatskog franjevačkog vjesnika objavili smo razgovor s paterom Ikom Mandurićem, hrvatskim isusovcem i pokretačem Krunice Hrvata svega svijeta. Radosni smo das smo patera Iku mogli ugostiti u ovom listu i na portalu Dijaspora.hr koji otpočetka donose duhovnu obnovu našem narodu. Dragi pater Ike, na početku recite nam kako je došlo do Krunice […]

Osim toga, u okrilju misije djeluje i folklor za djecu i odrasle koji odnedavno ima na raspolaganju zasebne prostorije. S radom je ponovno krenuo i VIS „Alojzije Stepinac“ koji okuplja mlađe i starije članove. Misija ima svoj internetski portal i Facebook stranicu.

U prostorijama misije nudi se mogućnost susreta, druženja i proslava u različitim prigodama. Na području HKM-a Köln živi i radi više od 12 tisuća Hrvata katolika.

Dušobrižnici

fra Vuk Buljan, župnik i voditelj misije (2013. – danas)
fra Ivan Režić, župni vikar i urednik misijskog portala i Facebook stranice (2022. – danas)

Pastoralni suradnici

s. Bora Marki, tajnica
s. Renata Rapi, vjeroučiteljica, orguljašica i voditeljica zbora u Bonnu, Kölnu i u Bergheimu
Marijan Dadić, orguljaš i voditelj zbora u Leverkusenu
Damir Žilić, orguljaš i voditelj zbora u Bielsteinu

Upoznajmo hrvatsku katoličku zajednicu u Aalenu i Heidenheimu

Predstavljamo Hrvatske katoličke zajednice “Bl. Alojzije Stepinac” u Aalenu i “Srce Isusovo” u Heidenheimu an der Brenz, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 22. travnja. Pedesetih godina prošloga stoljeća u zemljama Europe, pogotovo u gradovima Njemačke, tisuće je Hrvata pronašlo svoje zaposlenje, a velik ih se broj smjestio u […]

Voditelji VIS-a i folklora

Slavko Boček, voditelj VIS-a “Alojzije Stepinac”
Tomislav Ćurković, voditelj folklora