Događaji koji su obilježili godinu

Najstariji hrvatski nogometni klub u Americi proslavio 100. rođendan

27. prosinca 2022. u 9:24

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski orlovi

Sredinom kolovoza u hrvatskome parku u Wisconsinu održana je svečana večera i proslava 100. obljetnice utemeljena najstarijeg aktivnog hrvatskog nogometnog kluba u Americi – Hrvatskih orlova iz Milwaukeeja.

Velika nogometna zvijezda hrvatskog podrijetla u Argentini tragično je završila svoj život!

Još traje Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, Vatreni su nadigrali Brazil i bili u polufinalu s Argentinom. Dobra je ovo prigoda sjetiti se jednoga mladoga argentinskoga igrača hrvatskoga podrijetla koji se digao visoko na nogometnom horizontu i s njega naglo nestao. Njegov uspon bio je brz, budućnost je izgledala blistava, ali mu se ovozemaljski […]

Hrvatski park, smješten u predgradskom naselju Franklin, od 1956. dom je ovoga nogometnog kluba. Više od 300 gostiju odazvalo se na veliku proslavu u sjećanje i zahvalnosti na sve uspjehe kroz minulo stoljeće. Na poseban način željelo se istaknuti igrače, trenere, menadžere i podupiratelje kroz novoutemeljenu Kuću slavnih.

Hrvatski orlovi

Jedinstvenost ovoga događaja bila je izostanak glavnog stola te bilo kakvih političkih govora prisutnih predstavnika lokalne vlasti. Nakon blagoslova kojeg je udijelio fra Dragan Bolčić iz Hrvatske župe Srca Isusova, poslužena je večera. Goste je zabavljao Bravo bend iz Chicaga.

Utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatskih orlova bio je tadašnji župnik župe Srca Isusova vlč. Dragutin Jesih. Orlovi su osnovani kao prvi hrvatski nogometni klub u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon službe u Americi, vlč. Jesih vratio se u Hrvatsku gdje je smrtno stradao tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovo ime upisano je na Zid časti u vrtu pravednika u Yad Vashemu u Jeruzalemu. Ova najveća čast kojom država Izrael može nekoga počastiti, vlč. Jesihu darovana je zbog njegova rada oko spašavanja Židova tijekom Drugog svjetskog rata, što ga je vjerojatno i stajalo vlastita života. Ranije ove godine u Kuću slavnih primljen je upravo vlč. Jesih i članovi momčadi iz 2012. godine, koja je osvojila američki National Open Cup.

Hrvatski orlovi

Tijekom proslave 100. obljetnice primanje u Kuću slavnih započelo je kratkom videoprezentacijom o prvom stoljeću kluba. Zatim je uslijedilo nekoliko kratkih govora te čin primanja u Kuću slavnih, počevši od originalnog tima iz 1922. godine koji su činili: Dr. Bevandich, Jim Breinder, Joe Havaich, Julius Horvath, Mike Kelenic, Joe Kezman, Tony Kezman, John Nagy, Paul Rechnitzer, Andy Timer, Frank Weber i Steve Weber. Nasljednici obitelji Kezman i Havaich bili su prisutni na proslavi. Osim ovih pojedinaca još je 48-ero osoba primljeno u Kuću slavnih. Riječ je o ljudima koji su jako doprinijeli uspjesima kluba. Uz svako ime pročitan je i kratki životopis, prikazane su fotografije, a s tradicijom se planira nastaviti i u sljedećim godinama.

Hrvatski orlovi

Jedan od dobitnika ove nagrade je i fra Pavao Maslać. Nakon što je prvi došao služiti u župu Srca Isusova godine 1964., fra Pavao se uskoro aktivirao u zajednici, a posebno među Hrvatskim orlovima. Služio je kao tajnik kluba u 60-ima, dok je s klubom ostao povezan i kroz vrijeme kada nije boravio u Milwaukeeju. Do danas je vrlo blizak s brojnim članovima i oni ga smatraju svojim duhovnikom. Budući da nije mogao biti prisutan na ovom događaju, fra Dragan Bolčić preuzeo je njegovu nagradu.

Sedam desetljeća života u Americi slavi fra Pavao Maslać, čovjek koji svoju obitelj nije vidio 23 godine. Otac je na Radio Vatikanu doznao da mu je sin zaređen za svećenika

Znam da uvijek treba ićiZnam da ima bezbroj mjestaPostoji bar jedna cestaDo svih mjesta, ljudi svih. Znam da negdje ima stazaJedna staza, možda malaKoja bi nas povest’ znalaDo svih ljudi, srca svih. Sve bih, sve bih, sve bih pute pregazioDo svih mjesta stić’ bih htioSvima bih rekao drage riječi:Prijatelj svakom sam mio. Znam da ima […]

Danas su Hrvatski orlovi sustav od nekoliko momčadi, muških i ženskih. Klub ima više od 600 djece u svojim programima, uzrasta od 7 do 19 godina. Bili su i prvi klub sa ženskom ekipom, a u njihovom najmlađem uzrastu od 4 do 6 godina “Orlići”, nalazi se više od stotinu djece.

Hrvatski orlovi

Hrvatski nogometni klub Hrvatski orlovi, utemeljen 1922. posvećen je promociji nogometa u saveznoj državi Wisconsin i šire. Cilj Orlova je biti najbolji klub u svojoj državi kroz natjecateljske programe za odrasle i mlade, uvijek zadržavajući obiteljsku atmosferu među igračima i osobljem.

Ovaj Hrvat bio je nogometna zvijezda u Americi! U povijesnoj utakmici obranio je sve engleske udarce, ali u Brazilu mu nije bilo dopušteno nastupiti

Trenutačno se igra Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Osim nama dragih Vatrenih (dok ovo pišem slavimo pobjedu nad Japanom!), našu i svjetsku pozornost privlačio je ovih dana i mladi američki nogometaš hrvatskoga podrijetla Christian Mate Pulišić. Ovo je dobra prilika upoznati Hrvate diljem svijeta s hrvatskim nogometašem koji je također nekoć bio nogometna zvijezda […]

Natjecateljski duh, žrtva za sportske ideale, timski rad i prijateljstvo njihovi su ideali. Ovo je urodilo plodom koji je prepoznala i Kuća slavnih države Wisconsin. Čak 26-ero članova tako su postali dio i ove institucije koja čuva i promovira nogomet. Sigurni su da su vlč. Jesih i osnivači kluba ponosni što su dočekali 100. obljetnicu i da je iza njih toliko uspjeha dok koračaju u sljedećih 100 godina hrvatske prisutnosti u Wisconsinu.

Damir Braovac, Hrvatski franjevački vjesnik