Zora Marušić

Nakon 21 godinu napustila Australiju: Osjećam se kao da lepršam, kao da sam dobila krila

15. lipnja 2021. u 11:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Domovina

Zora Marušić oprostila se u Sydneyu sa svojim prijateljima iz Hrvatskog literarnog i umjetničkog društva te brojnim pripadnicima hrvatske dijaspore. Nakon 21 godinu odlučila je napustiti Australiju i vratiti se u Split.

Ostvarila povratnički san svojih roditelja: Ovdje je mir, ovdje je teško imati stresan život

Jadranka Relota, argentinsko-hrvatska naivna umjetnica i slikarica, magistrica matematike te programerka, nekad vrlo istaknuta članica hrvatske zajednice u Argentini, rođena je u 1956. godine u Buenos Airesu, a od 2016. živi u Hrvatskoj. Svoj novi dom pronašla je u Puli. Pričala je o svojim korijenima, životu i radu u hrvatskoj zajednici u Argentini, umjetničkom radu, […]

“Zauvijek se vraćam kući i osjećam se kao da lepršam, kao da sam dobila krila… U domovini me čeka moja divna obitelj i prijatelji”, rekla je gospođa Zora, koja je rođena 8. svibnja 1948. u Imotskom.

Domovina

Za čitatelje Domovine sada na odlasku prisjetila se svoga života prije Australije i poslije Hrvatske…

“U Imotskom sam završila osnovnu školu, a u Splitu srednju školu. Bila sam u braku 15 godina, u kojem smo dobili kći Danijelu”, otkrila je ova povratnica, čiji je suprug 1983. preminuo od srčanog udara.

Radila je kao zubna tehničarka, a kći Danijela u Zagrebu je završila kemijski fakultet, gdje se i udala. No, Zorin život se prije 21 godinu opet promijenio…

“Tada se u mom životu pojavio jedan gospodin iz Australije koji je zaprosio moju ruku i tako sam s njim otišla 2000. godine u tu zemlju. Nažalost, nismo dugo bili zajedno jer je nakon nepune dvije godine našeg zajedničkog života obolio i umro, a ja sam ostala sama do današnjeg dana”, istaknula je.

Čežnja za domovinom vratila ga je iz Amerike, no brzo je osjetio nepravdu

Dana 30. prosinca 1950. preminuo je hrvatski rodoljub Nikola Šulentić koji je svojim radom, djelotvornom ljubavi prema bližnjemu, čestitim kršćanskim životom i uspjesima dulje vremena prednjačio među američkim Hrvatima. Nesebično je ljubio svoj narod, radio za njegovu bolju budućnost i uvijek ostao vjeran vjerskim i narodnim svetinjama. Dok su brojni hrvatski sinovi u svijetu postigli […]

Sada na odlasku priznala je da je njezin život u Australiji bio lijep, pogotovo tijekom prvih 14 godina…

“Bila sam zdrava, radila sam, sve do prometne nesreće u kojoj su mi oštećena dva pršljena na kralježnici. Sada se osjećam dobro, a dobila sam i neku malu australsku mirovinu”, dodala je.

Junakinja naše priče bila je aktivna u hrvatskoj zajednici, posebno u HALUD-u, gdje su izdavali brojne knjige, organizirali književna popodneva i prikupljali novac za rad društva. Bila je aktivna i u Hrvatskom arhivu u Sydneyu…

“Moje iskustvo rada i života u hrvatskoj zajednici bilo je dobro. Svi su me poznavali i voljeli, pisala sam pjesme i recitirala na mnogim događajima i svečanostima. Bilo mi je lijepo, no sada će mi biti još ljepše kada se vratim svojoj obitelji”, iskrena je Zora.

Njezini planovi za Hrvatsku su, kaže, jednostavni…

“Sva moja unučad mi govori: bako, sada ćeš doći kuhati nam i praviti kolače, a mi ćemo svi raditi, tebi neće ništa nedostajati, samo kuhaj i čekaj nas”, smije se na ove riječi gospođa Marušić, koja se na kraju zahvalila svima Hrvatima u svojoj australskoj zajednici:

Ovakve divne priče nećete pročitati svaki dan… Damir se zbog ljubavi vratio u Zagreb i zaboravio sve one loše stvari

Rođenjem vezan uz Melbourne, Damir Ljubičić odrastao je u Zagrebu gdje je u svijet novinarstva zakoračio pišući za razne tiskane medije. Sredinom 2000-ih životni put ga je vratio „tamo dolje“, gdje je sljedećih desetak godina uređivao tri publikacije namijenjene australskim Hrvatima, od kojih je najpoznatiji i najdugovječniji tjednik u hrvatskom iseljeništvu Hrvatski vjesnik. Nakon povratka […]

“Hvala svima koji su me podržavali, ja sam ih sve voljela i oni su voljeli mene. Nemam se na što požaliti, sve mi je bilo lijepo i daj Bože da se ova ljepota nastavi i u Hrvatskoj”, zaključila je sugovornica Domovine.