VIDEO

Naša dijaspora iz Londona molila 67. Krunicu Hrvata svega svijeta: Kod nas nitko ne dolazi slučajno na misu

11. ožujka 2023. u 16:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Hrvatska katolička misija London u subotu je, predvođena svojim župnikom fra Ljubomirom Šimunovićem, molila 67. Krunicu Hrvata svega svijeta. Na molitvi su sudjelovali i župljani: Karolina Tomić, Ninoslav Bosančić, Karla Vuina te obitelji Herceg – Millington i Razum.

Cijelu Krunicu možete pogledati u nastavku…

O misiji

Hrvatska katolička misija London 2019. godine proslavila je pola stoljeća organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini. Njezin voditelj reći će da je zajednica uvijek bila brojčano mala, ali da je svakako dio Božjeg plana…

Pogledajte Krunicu Hrvata svega svijeta s našom dijasporom u Mississaugi

Hrvatska zajednica u Mississaugi, predvođena svojim župnikom vlč. Božidarom Tenšekom, sudjelovala je u subotu na 66. Krunici Hrvata svega svijeta. Krunicu je predvodio pater Ike Mandurić, a iz Kanade je uz župnika Tenšeka molio Josip Balaban te obitelji Vujica, Štajduhar, Benić i Vukelić. Cijelu Krunicu možete pogledati u nastavku… Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja […]

“HKM London nastoji biti sigurna luka u kojoj naši vjernici mogu pronaći zajedništvo, riječ Božju, ohrabrenje, oprost, prijateljstvo i duh življenja autentičnoga katoličanstva”, naglasio je fra Ljubomir Šimunović, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu i delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu.

Ovaj franjevac nakon desetogodišnjeg pastoralnog djelovanja u splitskoj franjevačkoj provinciji i godine provedene u Jeruzalemu, Hrvatsku katoličku misiju London vodi već 16 godina, u kojoj je 2022. proslavio i svoju srebrnu misu.

HKM London

Računa se da je desetak tisuća Hrvata koji žive na području Ujedinjene Kraljevine. Organizirano pastoralno služenje hrvatskim katolicima ovdje postoji više od pola stoljeća. Plod je toga i nedavno ukoričena svečana knjiga „Pedeset godina Hrvatske katoličke misije u Londonu (1969. – 2019.)“ koju je fra Ljubomir Šimunović napisao s dr. sc. Robertom Skenderovićem, povjesničarom Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba.

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Knjiga predstavlja ne samo povijest hrvatske katoličke misije, nego i prvu studiju novije povijesti hrvatske zajednice u Velikoj Britaniji. Tek stvaranjem Hrvatske katoličke misije dobivamo u Londonu prvu hrvatsku instituciju s kontinuitetom koja sve do danas okuplja Hrvate diljem Ujedinjene Kraljevine.

HKM London

Fra Ljubomir Šimunović pokretač je i urednik časopisa Most – The Bridge, glasila Hrvatske katoličke misije u Londonu. Magazin je pokrenut 2008. godine sa svrhom da pridonese rastu hrvatske katoličke zajednice u Ujedinjenoj Kraljevini te poveže hrvatsku i englesku kulturu. Donosi crkvene, pastoralne, kulturne i povijesne teme te suvremena događanja hrvatske zajednice okupljene oko Hrvatske katoličke misije London. Tekstovi se objavljuju na hrvatskome i engleskome jeziku. Do sada je izišlo 16 brojeva. Misija ima i uspješnu Facebook stranicu koja okuplja više od deset tisuća pratitelja.

Hrvatska katolička misija London svake godine obilježava Dan sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu. Misija čuva i njeguje vezu s domovinom, hrvatski jezik, kulturu, identitet i običaje.

I njeguje jednu želju…

Pogledajte prvu Konferenciju Krunice Hrvata svega svijeta

O novoj i digitalnoj evangelizaciji govorili su don Damir Stojić i Maroje Burum. Za glazbene točke programa pobrinuli su se Stijepo Gleđ Markos, Tamara Perc i obitelj Borha. Voditeljica konferencije bila je Lejdi Oreb. O duhovnom zajedništvu Hrvata svega svijeta na konferenciji je izlagao fra Antonio Musa, župnik Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu i […]

“A ona je da naši iseljenici nakon nekog vremena, s novim iskustvima i znanjima, budu i više nego dobrodošli u Hrvatskoj”, zaključio je voditelj HKM-a London.